AFP

Meer dan veertig Nederlandse fotomodellen hebben afgelopen jaar melding gedaan van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Dat zeggen twee meldpunten tegen het tv-programma Brandpunt.

De stichting Meldpunt Modelfotografie kreeg zeker dertig meldingen. Voorzitter Yannick van der Zwaan: "Het gaat om modellen die vunzige opmerkingen te horen krijgen tijdens een shoot, maar ook veel meldingen die verder gaan. Over modellen die aangerand zijn of na een fotoshoot gestalkt werden."

Vieze stylist

Zeker achttien meldingen gingen over dezelfde 60-jarige man, die in de modellenwereld bekendstaat als "de vieze stylist". Het 20-jarige model Megan Versteeg zegt in Brandpunt: "Hij betastte tijdens het omkleden mijn borsten en billen, onder het mom van: ik moet je jurk goed doen. Hij deed dit bij meerdere modellen en hij schaamde zich er niet voor. Hij heeft mij gewoon aangerand."

Het andere meldpunt, van de Modellenstichting, kreeg zeker veertien meldingen. Volgens oprichter Ronald Laken gaat het vooral mis bij beginnende modellen, die een dure eerste fotoshoot nodig hebben voor een portfolio. "Daarom gaan ze op internet zoeken naar een goedkopere fotograaf of een amateurfotograaf die het gratis doet. Zo komen die meisjes ergens op een zoldertje terecht, in een kelder of ergens in een afgehuurd fietsenstallinkje. En daar gebeurt van alles."

Aangifte

Het Meldpunt Modelfotografie heeft de meldingen doorgegeven aan de politie. Tegen de kledingstylist liep al een politieonderzoek nadat er meerdere keren aangifte tegen hem is gedaan, meldt Brandpunt. Op verzoeken van het programma om een reactie heeft de stylist niet gereageerd.

STER reclame