CBS publiceerde deze foto van Devin Patrick Kelley
NOS NieuwsAangepast

Schutter Texas kon wapens aanschaffen door fout van luchtmacht

De oud-militair die zondag in een kerk in de Amerikaanse staat Texas 26 mensen doodschoot, had wettelijk gezien geen wapens mogen bezitten. Door een administratieve fout van de Amerikaanse luchtmacht kon hij ondanks een veroordeling toch legaal een semi-automatisch geweer en pistolen kopen.

In de Verenigde Staten worden veroordeelden geregistreerd in een landelijke database. Mensen in dit register mogen geen wapens kopen of bezitten. Ook de naam van schutter Devin Kelley (26) had in deze database moeten voorkomen. Hij was tot 2012 in dienst van de luchtmacht en werd door de krijgsraad veroordeeld voor huiselijk geweld.

De reden dat zijn gegevens niet in het landelijke register stonden, is dat de luchtmacht de inlichtingendienst FBI niet inlichtte over Kelley's strafblad. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht.

Honderden patronen

Door de administratieve fout kon de oud-militair dit jaar en vorig jaar zonder problemen geweren en munitie kopen bij een sportwinkel in Texas. De wapens zou hij gebruiken om een bloedbad aan te richten bij een kerkdienst in het plaatsje Sutherland Springs, waar hij honderden patronen afvuurde.

Onder de 26 mensen die omkwamen bij de schietpartij is een moeder die haar kinderen beschermde tegen de kogels. Haar dochter (9) en zoon (5) overleefden de schietpartij en liggen in het ziekenhuis. Bij de aanslag raakten in totaal twintig mensen gewond.

Familie van echtgenote

De autoriteiten in Texas zeggen dat Kelley mogelijk tot zijn daad kwam door problemen in de familiesfeer. Het lijkt erop dat hij de kerk als doelwit koos omdat de familie van zijn echtgenote daar geregeld kwam.

Voor de schietpartij stuurde hij bedreigende sms'jes aan zijn schoonmoeder. Zij bezocht de kerk, maar was er op het moment van het bloedbad niet. De oma van de vrouw van Kelley was wel bij de dienst en kwam om het leven bij de schietpartij.

Volgens persbureau AP blijkt uit politierapporten dat Kelley zijn vrouw mishandelde. Zij deed echter nooit aangifte tegen hem. In 2012 liep een eerder huwelijk van Kelley op de klippen nadat hij was veroordeeld voor huiselijk geweld. Hij mishandelde zijn ex-vrouw en sloeg zijn kind een schedelfractuur. Kelley kreeg hiervoor een celstraf van een jaar en werd ontslagen uit het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl