Gemeenten staan in de rij om wiet te kweken
Welke gemeente mag straks meedoen aan de proef voor legale wietteelt? Het nieuwe kabinet wil dat volgend jaar in een paar plaatsen wiet wordt verkocht die is geteeld onder toezicht van de overheid. Gemeenten lijken daar wel warm voor te lopen: de afgelopen weken hebben zich er al zo'n 25 gemeld.
In het Noord-Brabantse Cuijk wordt er ook over gedroomd. Op een nieuw bedrijventerrein langs de A73 komt straks een gigantisch wietcomplex, als het aan D66-raadslid Rolf Asbroek ligt. "We noemen het gekscherend 'de wietfabriek'. Maar het moet dus echt een heel wietconsortium worden."
Asbroek ziet zijn gemeente in de toekomst een leidende rol hebben in de legale wietteelt. "Ik wil hier alles onderbrengen. Van onderzoek tot productie en van verpakkingen tot distributie."
Ik weet ook wel dat dit niet binnen een jaar is geregeld.
Voor het zover is, moet Asbroek nog wel de rest van de politiek in zijn gemeente mee zien te krijgen. Zo ziet het CDA in Cuijk nog niets in de plannen. En partners om mee samen te werken, zijn er ook nog niet. "Het is meer een stip op de horizon. Ik weet ook wel dat dit niet binnen een jaar is geregeld."
'Zoveel mogelijk experimenten'
Burgemeester Paul Depla van Breda is blij dat nu al zo'n 25 gemeenten zich hebben gemeld met plannen, ook al is er maar plek voor acht of tien proeven. "Ik wil dat er met zoveel mogelijk modellen wordt geëxperimenteerd, zodat we daarna kunnen kiezen welke het beste is voor de gereguleerde wietteelt", vertelt hij tegen NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.
Depla was in 2014 een van de initiatiefnemers van het 'wietmanifest', waarin staat dat wietteeltregulering de oplossing is voor de problemen van het softdrugsbeleid. Tientallen gemeenten ondertekenden het manifest. "Iedereen kan zien dat het huidige beleid failliet is. Kopen en verkopen mag allemaal, maar hoe het bij de coffeeshops komt is een raadsel. Dat klopt niet."
Joint-automaten
Ook vindt hij het gevaarlijk dat het niet duidelijk is hoe de wiet wordt gekweekt. "We weten niet hoe de spullen in onze coffeeshops gemaakt worden. Dat is een groot probleem."
Rotterdam heeft zich ook gemeld voor de proef. Burgemeester Aboutaleb wil daarin nog veel verder gaan en ook distributie toevoegen aan het experiment, bijvoorbeeld via internet of met 'joint-automaten'. Als het succesvol is, kunnen coffeeshops de deuren sluiten.
De wietmanifest-gemeenten komen nog regelmatig samen om te praten. "Komende woensdag weer", zegt Depla. "We gaan uiteraard praten over de aanmeldingen voor de proef met wietteelt van het kabinet." Welke gemeenten uiteindelijk dan de eer krijgen, moet in de loop van volgend jaar bekend worden.