Grace en Robert Mugabe
NOS NieuwsAangepast

President Mugabe stuurt tweede man weg, maakt weg vrij voor Grace

President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft zijn vicepresident en gedoodverfde opvolger Emmerson Mnangagwa ontslagen. Het vertrek van Mnangagwa maakt de weg vrij voor presidentsvrouw Grace Mugabe van wie wordt gezegd dat ze haar 93-jarige man graag wil opvolgen.

Grace Mugabe (52) zorgde er eerder vandaag persoonlijk voor dat provinciale leiders hun steun gaven aan een motie van wantrouwen tegen Mnangagwa. Ze speelde de afgelopen jaren een steeds prominentere rol in de Zimbabwaanse politiek.

De weggestuurde vicepresident, oud-chef van de geheime dienst, knapte in het verleden alle vuile klusjes op voor Mugabe, zegt correspondent Bram Vermeulen. "Als verkiezingen verkeerd dreigden af te lopen, als er opstand dreigde in het land, dan kwam Mnangagwa opdraven."

Hij had ook grote invloed binnen het leger, dus het ontslag van Mnangagwa kan riskant zijn, zegt Vermeulen. "Er zijn nogal wat mensen die de regie hebben over de wapens, en die zijn vanavond erg boos."

De vicepresident moest weg omdat hij een gebrek aan loyaliteit en respect aan de dag zou hebben gelegd. Dat klinkt als angst voor een staatsgreep, zegt Vermeulen. Binnen het leger is onvrede over Mugabe, de veteranen van de vrijheidsstrijd tegen de Britse kolonisator vinden dat Mugabe te oud is geworden.

Hoogbejaard

Mugabe is president sinds 1980, het jaar dat Zimbabwe onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. De hoogbejaarde president kampt met gezondheidsproblemen, maar hij heeft nooit een opvolger aangewezen. Hij vindt dat een taak van de regerende Zanu-PF partij die loyaal aan hem is.

Zaterdag zei Grace Mugabe al in een toespraak dat de regeringspartij volgende maand de regels aanpast zodat er een vrouwelijke vicepresident benoemd kan worden. "Wat vinden jullie ervan als ik die functie ga bekleden? Wat is daar mis mee? Hoor ik niet bij Zanu-PF?", vroeg ze haar toehoorders.

"Er zijn maar weinig fans van Grace onder de Zimbabwanen", zegt correspondent Bram Vermeulen. Men tilt er zwaar aan dat ze geen rol speelde in de bevrijdingsstrijd "en dat wordt in Zimbabwe toch wel gezien als het belangrijkste punt op je cv als je president wil worden".

Mishandeling

Grace Mugabe kwam afgelopen zomer in opspraak toen ze door een Zuid-Afrikaanse fotomodel werd beschuldigd van mishandeling. De presidentsvrouw zou het model met een stekker hebben toegetakeld, nadat de Zuid-Afrikaanse een avond had doorgebracht met twee zoons van Mugabe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl