AFP

De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) organiseert in december een cursus over Mein Kampf, het boek uit 1925 waarin Adolf Hitler zijn gedachten over Duitslands plaats in de wereld en de Joden uiteenzette.

Deelnemers kunnen luisteren naar wat gerenommeerde Nederlandse historici en filosofen over het verguisde boek te zeggen hebben en met hen daarover in gesprek gaan. Zo spreken cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, rechtsgeleerde Paul Cliteur en historicus Ewoud Kieft, die net een boek over Mein Kampf heeft gepubliceerd.

Aanleiding is de nieuwe Nederlandse vertaling die uitgeverij Prometheus in voorbereiding heeft. Met de cursus neemt de ISVW een voorschot op het maatschappelijk debat dat dan zal plaatsvinden. De cursus kost bijna duizend euro.

Abject, maar geen broddelwerk

"Mein Kampf is het enige boek dat in de naoorlogse geschiedenis van Nederland verboden is geweest", zegt ISVW-programmadirecteur Erno Eskens. "Het debat daarover moet in goede banen worden geleid. We moeten weten wat erin staat."

Vaak is gezegd dat Mein Kampf onleesbaar is, maar het heeft wel degelijk een grote invloed gehad, meent Eskens. "Het is misschien niet door veel mensen gelezen, maar het is geen broddelwerk. Hitler zette er zijn gedachten en theorieën in uit, hoe abject die ook zijn."

Aantrekkingskracht

Een aantal zaken die in Mein Kampf aan de orde zijn hebben ook in onze tijd een zekere aantrekkingskracht, meent Eskens. Zoals het romantische idee dat de samenleving opnieuw van onderaf moet worden opgebouwd, ideeën over de verzorgingsstaat en de maakbaarheid van de mens of het zwartmaken van vermeende vijanden.

"We moeten weten wat erin staat, wat er gevaarlijk is en wat we moeten doen met mensen die ideeën van Hitler in een nieuwe verpakking opdienen", zegt Eskens. "Het is dus geen cursus Hitler promoten."

De ISVW rekent op enkele tientallen deelnemers. Neonazi's zijn niet welkom. "Deelnemers moeten wel openstaan voor kritiek. Dat lijkt me bij neonazi's niet het geval."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël heeft geen bezwaar tegen de cursus. "Wij zijn ook voorstander van een goede wetenschappelijke vertaling van Mein Kampf", zegt een woordvoerder.

STER reclame