Galeriehouder die Mein Kampf verkocht definitief vrijuit
De verkoper van een aantal exemplaren van Hitlers Mein Kampf gaat definitief vrijuit. De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de verkoop - in dit geval - valt onder de vrijheid van meningsuiting.
Het hof stelde een jaar geleden al vast dat de vrijheid van meningsuiting alleen kan worden ingeperkt als daartoe "een dringende maatschappelijke noodzaak" bestaat. Het OM was tegen het arrest in beroep gegaan. Maar de Hoge Raad is het eens met het hof dat die noodzaak er in deze zaak niet is.
Historische betekenis
De verkoper, een galeriehouder uit Amsterdam, verkocht Mein Kampf vanwege de historische betekenis van het boek, niet omdat hij het nazistisch gedachtegoed aanhangt of uitdraagt, aldus het hof destijds. Ook speelt het boek als historische bron van het antisemitische gedachtegoed een belangrijke rol in het maatschappelijk debat over antisemitisme en de bestrijding ervan.
Het hof had er daarnaast op gewezen dat de tekst van Mein Kampf in bibliotheken en op internet beschikbaar is.
Bierkellerputsch
Hitler schreef Mein Kampf in 1924 in gevangenschap. In het boek staan zijn ideeën over rassen en de toekomst van Duitsland. Hij zat vast na een veroordeling voor betrokkenheid bij een mislukte staatsgreep, de Bierkellerputsch. Hitler, die vijf jaar cel had gekregen, kwam na een jaar alweer vrij en greep alsnog de macht.
De verkoop van Mein Kampf is in Nederland nog altijd bij wet verboden, maar ook eerdere uitspraken toonden al dat dit verbod niet absoluut is.