anp
NOS Nieuws

Geen straf voor verkopen Mein Kampf

Het gerechtshof heeft een Amsterdamse galeriehouder die het boek Mein Kampf van Adolf Hitler te koop aanbood ontslagen van alle rechtsvervolging. Het hof vindt dat Michiel van Eyk er geen nazistisch gedachtegoed op nahoudt. Hij verkoopt alleen originele exemplaren van het boek aan mensen die vanuit historisch oogpunt willen weten wat Hitler schreef.

De rechtbank oordeelde eerder dat de verkoop van Mein Kampf strafbaar was, maar gaf de galeriehouder geen straf omdat hij niet aanzette tot haat of discriminatie. Justitie ging daartegen in beroep.

Debat

Het hof schaart zich nu achter de uitspraak van de rechtbank en gaat nog iets verder door hem te ontslaan van alle rechtsvervolging. Het hof heeft meegewogen dat de tekst van het boek in bibliotheken en op internet vrijelijk beschikbaar is en dat in binnen- en buitenland het debat wordt gevoerd over de al dan niet vrije verkoop en verspreiding van Mein Kampf. Het hof vindt ook dat het boek een belangrijke rol speelt in het maatschappelijk debat.

Een veroordeling zou in strijd zijn met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting. Daar valt ook de verkoop van boeken onder, zegt het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl