Hollandse Hoogte

De poortjes op station Utrecht Centraal zijn vanaf vanochtend definitief dicht. Utrecht CS is het 72ste station waar je alleen nog naar de perrons kunt als je incheckt met de OV-chipkaart.

Dit betekent dat ook mensen die niet met de trein reizen, maar bijvoorbeeld alleen iemand willen uitzwaaien een chipkaart moeten hebben. Als ze binnen een uur weer uitchecken, is het bezoek kosteloos. Mensen die zonder ov-chipkaart van het centrum naar de Jaarbeurszijde van het station willen, kunnen via de buitenpassage lopen.

De NS heeft in april bij Utrecht Centraal een proef gedaan. Volgens de Spoorwegen hadden de meeste mensen geen problemen met de gesloten poortjes.

Minder zwartrijders

De NS heeft op ongeveer 80 van de 400 stations poortjes geplaatst. Veruit de meeste zijn nu dus dicht. Station Woerden was het eerste station waar de poortjes werden gesloten. Rotterdam Centraal was tot nu toe het grootste station waar de poortjes allemaal dicht zijn.

Er worden zoveel mogelijk stations afgesloten met poortjes, omdat er volgens de NS op die stations minder zwartrijders zijn, er minder agressie in de trein is en de reizigers zich daardoor veiliger voelen.

STER reclame