Deelnemers van de marathon lopen langs vrachtwagens die een barricade vormen bij de start
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders bij marathon New York: sfeer opgewekt ondanks aanslag

Bewapende politieteams, scherpschutters en barricades op de wegen. De marathon in New York is dit jaar extra beveiligd na de aanslag van afgelopen dinsdag. Toch was de sfeer rond de hardloopwedstrijd ontspannen, zei deelnemer Stefan Verheij. "Helemaal als je beseft wat er een paar dagen geleden is gebeurd."

NOS-sportcommentator Verheij is een van de vele Nederlanders onder de 51.000 deelnemers van de marathon. Zij liepen vandaag ruim 42 kilometer door New York, van Staten Island naar Central Park. De Keniaan Geoffrey Kamworor won de wedstrijd, de Nederlandse Michel Butter finishte in 2.12.39 en eindigde als zesde.

Op de weg naar de startplaats zag Verheij veel agenten en enkele barricades. Op veel kruispunten in Manhattan zijn wegversperringen geplaatst. Maar op de veerboot naar Staten Island merkte hij eigenlijk weinig van de extra beveiliging. De stemming in de stad is opgewekt, zei hij. "Ik merk niets van stress of angst."

  • NOS / Stefan Verheij
    De kustwacht vaart voor het Vrijheidsbeeld langs
  • NOS / Stefan Verheij
    Een boot van de kustwacht, gezien vanaf de veerboot naar Staten Island

Dichter bij de start is de beveiliging een stuk strenger, vertelde Hugo Kennis, een andere Nederlandse deelnemer. "We reden in speciale bussen die door de blokkades heen mochten naar de start. Als je de bus uitstapte, werd je door hekken geleid en gecontroleerd door agenten. Ook vliegen er constant helikopters over."

Ik schrok me net rot door het startschot waarmee de marathon officieel begon.

Deelnemer Hugo Kennis

Kennis liep met enkele andere Nederlanders voor Stichting Semmy om geld in te zamelen voor kinderen met hersenstamkanker. Hij zei dat hij door de gebeurtenissen van afgelopen week extra gespannen aan de start staat. "Ik schrok me rot door het startschot waarmee de marathon officieel begon."

Er was dus wat extra spanning, maar de sfeer onder de hardlopers is goed, zei Kennis. De deelnemers proberen anderen zo veel mogelijk te helpen. "En iedereen knuffelt elkaar."

Ook Verheij was onder de indruk van de veerkracht van de New Yorkers. De marathon is net zo'n groot feest als in andere jaren, zei hij. "Het lijkt alsof de mensen in deze stad weten hoe ze met tegenslagen moeten omgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl