Knappe zesde plaats voor Butter in marathon New York

Butter op zijn verjaardag zesde in marathon New York

Michel Butter is in de marathon van New York op een knappe zesde plaats geëindigd. Butter, die vandaag zijn 32ste verjaardag viert, kon de kopgroep 35 kilometer bijhouden, maar gaf uiteindelijk 1.46 toe op de Keniaanse winnaar Geoffrey Kamworor. Butter finishte in 2.12.39.

Voor de Castricummer, die zich met behulp van een lagedruktent (waarmee de aanmaak van rode bloedcellen wordt gestimuleerd) had voorbereid op de race, was een goede klassering belangrijker dan een snelle tijd. In New York is het lastig een goede tijd te lopen omdat het vaak een tactische race is.

Geoffrey Kamworor

Eerste Amerikaanse zege sinds 1977

De Amerikaanse Shalane Flanagan pakte de zege bij de vrouwen. Flanagan is de eerste Amerikaanse die in New York wint sinds Miki Gorman in 1977.

Flanagan finishte na 2.26.53. Vorig jaar werd ze in Rio de Janeiro zesde op de marathon. In 2008 won de Amerikaanse al olympisch zilver op de tien kilometer.

Mary Keitany uit Kenia ging er vorig jaar nog met de zege vandoor, zij kwam 1.01 na Flanagan over de streep. Mamitu Daska werd derde op 1.13 van de winnares.