NOS VoetbalAangepast

Ten Hag: ik ben blij met elke zege

Na een daverende start is FC Utrecht in een modus terechtgekomen waar eigenlijk geen peil meer op de ploeg valt te trekken. Zondagmiddag wacht Ajax-uit, altijd een duel met extra lading in Utrecht.

Erik ten Hag

Utrecht stond tot dit weekeinde op de achtste plaats. "We hebben de achtste, negende begroting van de eredivisie, dus in dat opzicht voldoen we aan de verwachtingen", zegt coach Erik ten Hag.

Dat de buitenwacht nu wijst naar de voorgaande succesvolle seizoenen is volgens Ten Hag niet zo logisch als het lijkt. "We hebben meer dan twee jaar boven onze stand geleefd. Vierde en vijfde geworden, de bekerfinale gehaald en de play-offs gewonnen."

Geen excuses

Dat het dit seizoen iets minder gaat is volgens Ten Hag wel te verklaren, maar hij weigert het woord excuses in de mond te nemen. "Twee spitsen zijn weggevallen. (Jean-Christophe Bahebeck en Simon Makienok zijn langdurig geblesseerd, red.) We zijn Wout Brama kwijtgeraakt die heel belangrijk was en zijn vervanger Anouar Kali raakte ook geblesseerd."

Erik ten Hag over het wisselvallige FC Utrecht

"Feit is dat we wisselende resultaten boeken. Soms is het goed, dan weer minder. Toen het goed ging werd zelfs gesuggereerd dat we een outsider voor de titel waren. Kom op zeg! We hebben een team dat van iedereen kan winnen, maar we moeten ons realiseren dat we een wedstrijd niet op 99 procent kunnen beginnen", aldus de trainer van Utrecht.

"Onze kracht is dat we teamtactisch heel gedisciplineerd moeten zijn. De kunst is om dat elke week op te brengen en vol te houden. Dat is de laatste weken wat minder en daarom zijn we zo wisselvallig. "

Een fronzende Erik ten Hag langs de lijn

Utrecht is de enige ploeg die namens Nederland Europese overwinningen boekte. Dat gebeurde in de voorrondes van de Europa League, waar de club sneuvelde tegen Zenit Sint Petersburg (1-0 winst in thuiswedstrijd, 2-0 verlies na verlenging in de uitwedstrijd).

Ook Ten Hag maakt zich grote zorgen om de internationale neergang van het Nederlandse voetbal. "Dat raakt ons allemaal. Het is ontzettend slecht voor de competitie. Je wilt je altijd meten met betere tegenstanders, dat raakt nu steeds verder uit zicht."

Rode lap

De tegenstander van zondagmiddag Ajax is voor FC Utrecht als de spreekwoordelijke rode lap voor een stier. Ten Hag weet het. "Wedstrijden tegen Ajax zijn altijd bijzonder maar dat geldt in Utrecht nog vele malen meer. Als ik naar de recente ontmoetingen kijk, vind ik dat er meer naar Utrecht had kunnen rollen. Maar we kregen altijd maar een punt of niets. Of een overwinning tegen Ajax meer voor mij betekent? Ik ben blij met elke zege."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl