Donald Trump (links) en de Japanse premier Abe (rechts) op de golfclub AFP
NOS Nieuws Buitenland

Trump en Abe prijzen onderlinge vriendschap

De Amerikaanse president Trump en de Japanse premier Shinzo Abe hebben elkaar ontmoet tijdens de eerste dag van Trump's bezoek aan Oost-Azië. Ze speelden met professioneel golfer Hideki Matsuyama een potje golf en aten hamburgers.

Trump noemde Abe en de golfer "prachtige mensen". Abe sprak op zijn beurt van een "potje golf met een fantastische vriend". Bovendien signeerden ze petten met daarop de tekst "Donald and Shinzo Make Alliance Even Greater", een verwijzing naar Trump's campagneslogan Make America Great Again.

Voorafgaand aan het potje golf sprak Trump de Amerikaanse troepen in Japan toe. "Japan is een belangrijke partner voor de VS", zei hij. "Vandaag danken we hen voor tientallen jaren van fantastische vriendschap." Hij noemde Noord-Korea niet bij naam, maar waarschuwde dat geen enkel land de Amerikaanse vastberadenheid moet onderschatten. "Geen dictator, geen regime en geen land."

Poetin

Trump bezoekt tijdens zijn trip van twaalf dagen in Oost-Azië vijf landen, waaronder ook China en Zuid-Korea. Hij verwacht dat hij tijdens zijn reis een ontmoeting gaat hebben met de Russische president Poetin. Trump heeft twee gelegenheden om hem te spreken: op een bijeenkomst van de organisatie van landen aan de Stille Oceaan (APEC) in Vietnam en later nog in de Filipijnen.

STER reclame