Meer banen voor piloten, maar Anne werkt intussen voor een bank

tijd van publicatie Aangepast
Anna van Hage
Geschreven door
Susan Sjouwerman
redacteur Economie

Voor piloten in opleiding en aankomende studenten zijn het mooie tijden. De bekende Europese luchtvaartmaatschappijen zoeken volgend jaar ieder tussen de honderd en duizend nieuwe vliegers, blijkt uit een rondgang van de NOS.

De arbeidsmarkt voor piloten is daarmee in korte tijd sterk veranderd, want in de crisisjaren was het voor afgestudeerde piloten nog erg lastig om een baan te vinden.

Anne van Haga (29) is een van hen. Ze ontving in 2010 haar diploma van de CAE, de voormalige Nederlandse Luchtvaartschool (NLS) in Hoofddorp. Na haar opleiding was ze bereid om overal aan het werk te gaan, maar dat leidde niet tot een plaats in de cockpit.

"Ik kreeg een aanbieding bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Volotea, maar dat contract was ontzettend slecht", zegt Anne. "Ik zou moeten investeren in training voor een type toestel dat nauwelijks meer gebruikt werd en kreeg daarnaast onzekere arbeidsvoorwaarden, omdat het destijds een beginnende luchtvaartmaatschappij was. In het eerste jaar zou me dat 60.000 euro kosten. Dan denk je: waar ligt voor mij de financiële grens?"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Anne gebruikt skills uit de cockpit nu ergens anders voor

Ondertussen ging Van Haga aan de slag als procesmanager in een familiebedrijf. Na twee jaar startte ze zelfs een opleiding fiscaal recht. Ze bleef solliciteren bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Vijf jaar na haar afstuderen van de vliegschool hakte ze de knoop door: ze gaat vol voor een carrière als IT- en procesmanager, niet alleen in het familiebedrijf, maar inmiddels ook bij een bank. De toenemende kans op een baan als piloot doet haar dagdromen, maar ze blijft bij haar beslissing.

"We zijn nu zeven jaar verder, op een gegeven moment moet je de focus op iets anders leggen. Ik heb ontzettend veel plezier in dit werk en ik heb mijn schuld afgelost. Ik heb nog steeds een passie voor het vliegen, maar zo'n mooie nieuwe carrière laat je niet zo snel los."

STER Reclame