Hirving Lozano en David Neres
NOS VoetbalAangepast

Lozano & Neres, Latijnse smaakmakers in de eredivisie

Het zijn de twee Latijns-Amerikaanse smaakmakers van dit eredivisieseizoen: Hirving Lozano en David Neres. De 22-jarige Mexicaan was dit seizoen al bij twaalf doelpunten van PSV betrokken, de 20-jarige Braziliaan bij negen goals van Ajax.

Kijken we naar de nieuwe Romario en Ronaldo? En wie is nou de beste van de twee?

Piet de Visser, de 83-jarige meesterscout, kiest op dit moment voor de PSV'er. "Ze zijn allebei enorm talentvol, maar Lozano is ietsje verder. Hij heeft ook direct de kans gekregen bij PSV. Neres heeft lang moeten wachten op zijn kans. Ik denk dat hij nog meer rendement zou hebben gehad als hij eerder zijn kans had gekregen."

Topscorer eredivisie

Lozano kwam afgelopen zomer over van het Mexicaanse CF Pachuca en heeft in mum van tijd de harten van de PSV-fans gestolen. Met negen doelpunten is hij topscorer van de eredivisie en met zijn drie assists daarbij ook de waardevolste speler van het seizoen tot nu toe.

Bij Neres duurde het allemaal wat langer. Hij kwam in februari naar Amsterdam en kreeg van Ajax nadrukkelijk de tijd om te wennen, met hulp van de Braziliaanse oud-Ajacied Wamberto. Neres maakte vorig seizoen nog wel drie goals in acht duels, maar zijn wisselvallige spel leidde mede door het forse prijskaartje (12 miljoen euro) al snel tot het nodige gemor.

De cijfers van Hirving Lozano en David Neres

De verschillen

Dit seizoen is zowel Neres als Lozano on fire. De invloed van de PSV'er is iets groter, maar hij heeft dit seizoen ook 170 speelminuten meer achter zijn naam staan dan de Ajacied. Lozano schiet vaker en scoort vaker, terwijl Neres meer dribbelt, meer kansen creëert en meer een teamspeler blijkt. Dat constateert ook Piet de Visser.

"Lozano is iets directer naar het doel toe. Ik ken hem vanuit de jeugd van Mexico en daar had hij dat als jonge speler ook al. Hij is zeer productief en heeft een enorme drang om goed te zijn, en enorme honger naar doelpunten. Neres heeft dat ook wel, maar dat is een Braziliaan. Dat is toch ietsje anders. Hij is iets speelser."

Als we kijken welke speler dit seizoen de minste minuten nodig had voor een doelpunt of een assist, zijn de cijfers duidelijk: Lozano en Neres steken er met kop en schouder bovenuit.

Minste minuten nodig voor een goal of assist

SpeelminutenGoalsAssistsMinuten per goal/assist
1David Neres4835454
Hirving Lozano6539354
3Brandley Kuwas5693481
4Jürgen Locadia8818288
5Etien Velikonja2673089
David Neres, de goals en de acties

Romario en Ronaldo

De snelheid waarmee Lozano indruk maakt in Nederland doet denken aan enkele decennia geleden, toen de Brazilianen Romario en Ronaldo bij PSV in sneltreinvaart de eredivisie veroverden en vervolgens de rest van de wereld. Mogen we al vergelijkingen maken met dit illustere PSV-duo?

"Nee, nog lang niet", stelt De Visser. "Romario kwam ook op 22-jarige leeftijd bij PSV, Ronaldo was iets jonger, maar die heb ik ook als 17-jarige gezien en dat vond ik echt een fenomeen. Die had echt nog meer power, nog meer talent dan Lozano en Neres. Op dit moment dan..."

Niet te snel naar de top

Romario droeg liefst vijf seizoenen het shirt van PSV voor hij in 1993 naar Barcelona verhuisde, Ronaldo verruilde Eindhoven in 1996 na twee succesvolle seizoenen voor de Catalaanse hoofdstad. Het was een andere tijd, waarin het niveau van de eredivisie een stuk hoger lag dan tegenwoordig, maar De Visser hoopt dat Lozano en Neres nog minimaal één of twee jaar in Nederland blijven.

"Als ze nu naar de topcompetities gaan, krijgen ze niet veel speeltijd. Het is een enorm gevaar dat jonge talenten te snel naar de top gaan. Lozano en Neres moeten echt nog een stap zetten voor de absolute top. Maar ik denk dat het wel gaat lukken, want die jongens zijn uit het goede hout gesneden."

Hirving Lozano, de goals en de acties

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl