David Neres
NOS VoetbalAangepast

'Mentor' Wamberto: Neres wordt een topspeler

Ajax heeft er even op moeten wachten, maar na tien maanden kan worden gezegd dat David Neres zijn draai heeft gevonden in Amsterdam. De 20-jarige Braziliaan scoorde dit eredivisieseizoen al vier keer en even zo vaak was hij de aangever.

Neres zit goed in zijn vel. Dat komt mede door de aanwezigheid van zijn moeder en zijn vrienden. Ze verblijven al een paar weken in zijn huis in IJburg en dat maakt hem gelukkig. Al is het slechte nieuws dat mama Neres binnenkort terug zal keren naar Brazilië.

Broers en zussen

"Hoe ik dat ga overleven? Dat wordt moeilijk, maar ik ga het proberen", lacht de buitenspeler. "Ik heb nog broers en zussen in Brazilië. Mijn moeder moet voor hun allemaal zorgen. Als ze hier af en toe kan zijn, is het helemaal goed."

Wamberto en Neres, twee generaties sambavoetballers

In de Klassieker tegen Feyenoord (1-4) was Neres de grote man met drie assists. Wat opviel bij de 1-2 van Kasper Dolberg was dat hij heel rustig, bijna stoïcijns, wegliep.

"Hun fans gingen enorm tekeer en dat zien wij vanaf het veld. Mijn reactie was om ze aan te kijken, zo van: wat willen jullie doen?"

Wamberto in 2002 in het shirt van Ajax

Dat Neres steeds beter zijn weg weet te vinden bij Ajax, heeft hij ook te danken aan een oude bekende. Wamberto de Jesus Sousa Campos, kortweg Wamberto, helpt hem te wennen aan Ajax, Nederland en de taal. Hij maakt Neres op eigen initiatief wegwijs.

"Hij is een andere Neres nu. Hij is meer gemotiveerd", zegt Wamberto. "Ik heb laatst met hem gesproken en hem verteld: 'Als je wil spelen bij Ajax, moet je heel fanatiek zijn en moet je met je hart spelen.' Ik heb hem gisteren gezien tegen Feyenoord. Hij is een topspeler."

Buitenspel

Van 1998 tot 2004 speelde Wamberto in het shirt van Ajax. Hij groeide uit tot een populaire buitenspeler en wordt nog altijd herinnerd aan de bekerfinale tegen FC Utrecht in 2002. Wamberto maakte in blessuretijd vanuit buitenspelpositie de gelijkmaker, waarna Ajax in de verlenging aan het langste eind trok.

Wamberto vertelt Neres over buitenspelgoal in 2002

Dertien jaar na zijn vertrek uit Amsterdam tekende er een nieuwe Braziliaanse aanvaller bij Ajax. Neres kwam in januari voor maar liefst 12 miljoen euro over van São Paulo. Het bedrag kan door bonussen oplopen tot 15 miljoen euro. Onder trainer Peter Bosz kreeg Neres niet heel veel speeltijd, maar dat was ook aangekondigd bij zijn presentatie. Neres kreeg een half jaar de tijd om te acclimatiseren.

Maar ook na de zomerstop, onder de nieuwe trainer Marcel Keizer, duurde het even totdat Neres het volledige vertrouwen kreeg. Pas in de vierde wedstrijd tegen PEC Zwolle stond hij voor het eerst in de basis.

Wamberto: "Als je begint met het begrijpen van de taal en de cultuur, dan kan een Braziliaan sneller wennen. Dat zie je nu ook met zijn familie hier. De spelers, de trainer en de directie helpen hem ook. Ik denk dat Neres een topspeler in de toekomst wordt."

Champions League

Zelf vindt Neres zichzelf nog lang niet de beste in Amsterdam. "Spelers als Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar zijn veel beter. Ik kan nog veel leren van hen", vertelt hij.

Over zijn toekomstplannen wil de Braziliaan nog niet veel kwijt. "Mijn droom is om hier kampioen te worden en Champions League te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl