Het parlementsgebouw in Londen
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Britse politicus beschuldigd van seksuele intimidatie

Opnieuw wordt een Britse politicus beschuldigd van seksuele intimidatie. Een 27-jarige vrouw zegt tegen de Britse krant Daily Telegraph dat Labour-Lagerhuislid Kevin Hopkins haar in 2014 onzedelijk zou hebben betast. In 2015 diende ze een klacht in tegen de politicus.

Steeds meer Britse politici worden in verband gebracht met seksuele intimidatie. Woensdag stapte minister van Defensie Fallon op nadat bekend werd dat hij in 2002 zijn hand op de knie van een journaliste zou hebben gelegd.

Door de media-aandacht voor de zaak kwamen nog meer verhalen over Fallon naar boven. Veel beschuldigingen aan het adres van hem en andere parlementsleden zijn onterecht, schreef Fallon nog wel in zijn ontslagbrief.

Vicepremier

De kans is groot dat er de komende dagen veel meer zaken aan het licht komen, zegt correspondent Suse van Kleef. "Zowel bij Labour als bij de Conservatieve Partij lopen er onderzoeken naar incidenten. Wat bijzonder pijnlijk is voor premier May, is dat ook vice-premier Damian Green een journaliste ongepast zou hebben benaderd. Green is de rechterhand van May."

Er loopt ook een onderzoek naar de staatssecretaris voor Handel, Mark Garnier, die zijn assistent heeft gevraagd seksspeeltjes voor hem te kopen. Conservatief parlementslid Stephen Crabb heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor 'sekspraat' tegen een 19-jarige sollicitante. Onder het regeringspersoneel circuleert een lijst met de namen van 37 parlementsleden die worden beschuldigd van ongepast gedrag.

De Britse politiek is een 'old boys network', waar het voor vrouwen niet makkelijk is om naar voren te treden.

Henk van Klaveren, partijmedewerker Liberal Democrats van 2009 tot 2013

De storm van ontboezemingen wekt weinig verbazing bij Henk van Klaveren, die van 2009 tot 2013 in Londen werkte voor de Liberal Democrats.

"We hebben als maatschappij een probleem", zegt Van Klaveren in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het gebeurt in Nederland, in de VS en ook in het Verenigd Koninkrijk. We zien het in de filmwereld, in het bedrijfsleven en nu ook in de politiek. De beerput gaat open en er komt van alles naar boven."

In zijn jaren in Londen kreeg hij al het een en ander mee over ongepast gedrag in de Britse politiek. "Er gingen verhalen over Lagerhuisleden die na een drankje of twee wat handtastelijk werden, of over politici die affaires hadden met medewerkers."

De Britse politiek is ouderwets en er heerst een macho-cultuur, zegt Van Klaveren. "Kijk maar naar het vragenuurtje met de premier. Daar wordt luid geschreeuwd en met papieren gezwaaid. Het is echt een old boys network, waar het voor vrouwen vaak niet makkelijk is om naar voren te treden met een beschuldiging. Er moet een brede cultuuromslag komen om dat te veranderen."

Gedragscode

May heeft vandaag een nieuwe gedragscode gepubliceerd voor leden van haar partij, sluit correspondent Van Kleef af. "Ook is er een telefoonnummer geopend voor partijmedewerkers die hun beklag willen doen. Maar de lopende zaken los je daarmee niet op. May zat al niet stevig in het zadel en deze ontboezemingen maken het er voor haar niet beter op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl