Team Brunel en Mapfre tijdens de havenrace in Lissabon
NOS SportAangepast

Nederlandse boot Brunel wint spannende havenrace in Lissabon

Team Brunel heeft in de Volvo Ocean Race voor het eerste Nederlandse succes gezorgd. De boot van schipper Bouwe Bekking won de tweede havenrace in Lissabon, waarbij de boten te maken kregen met overtrekkende buien en een veranderlijke wind.

Brunel voer vrijwel de hele wedstrijd op kop en verdiende met de zege zeven punten. De Spaanse Mapfre-boot kwam als tweede over de finish op slechts 8 seconden. De andere Nederlandse boot, AkzoNobel, werd vierde. De resultaten van de havenraces zijn van belang als teams in de eindstand gelijk eindigen.

"We hebben het goed gedaan en als team enorme stappen gezet", zei de winnende schipper Bekking. "Aan het einde was er een enorme winddraaiing en dat maakte het tricky om beslissingen te nemen, maar ik denk dat we de juiste hebben genomen. We hebben het simpel gehouden en dat werkte prima voor ons."

Uitslag havenrace Lissabon

TeamLandPuntenTotaal na twee havenraces
1BrunelNed711 (2)
2MapfreSpa613 (1)
3DongfengChi511 (3)
4AkzoNobelNed4  6 (5)
5VestasVS/Den3  8 (4)
6Sun Hung Kai/ScallywagHongkong2  5 (6)
7Turn the Tide on PlasticVN1  2 (7)

De eerste etappe van de Volvo Ocean Race werd vorig weekeinde gewonnen door het Amerikaans-Deense Team Vestas. Na de havenrace in Lissabon zetten de boten vanaf zondag koers richting Kaapstad voor een tweede lange etappe.

Team Tienpont weer compleet

Team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont is weer compleet voor de tweede etappe. De Nederlander Peter van Niekerk en de Australiër Chris Nicholson zijn toegevoegd aan de bemanning, terwijl de Britse navigator Jules Salter is teruggekeerd.

Drie bemanningsleden, onder wie Salter, besloten de eerste etappe niet mee te varen vanwege de turbulente start van AkzoNobel, waar Tienpont pas na een arbitragezaak op het laatste nippertje als schipper aan de slag kon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl