Simeon Tienpont is zondagmiddag toch van start gegaan in de Volvo Ocean Race als schipper van Team AkzoNobel. "Ik ben blij dat ik terug ben, er waren wat problemen afgelopen week, maar nu kan ik gelukkig weer het water op", zei Tienpont voorafgaand aan de eerste etappe aan boord van zijn boot.

Tienpont toch van start gegaan in Volvo Ocean Race Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tienpont werd vorige week op non-actief gezet door AkzoNobel wegens contractbreuk door zijn managementbedrijf STEAM Ocean Racing.

De schipper leek vervolgens deelname aan de zeilwedstrijd te kunnen vergeten, maar stapte naar het Nederlands Arbitrage Instituut. Dat gaf hem gelijk, waarna Tienpont direct naar Alicante vloog, de startplaats van de eerste etappe.

Niet de gehele crew is zondag aan boord gestapt. Brad Jackson, de Nieuw-|Zeelander die door AkzoNobel was aangewezen om Tienpont te vervangen, de Brit Jules Salter en de Braziliaan Joca Signorini hebben besloten in ieder geval de eerste etappe niet mee te varen. De Amerikaan Rome Kirby is er ook niet meer bij.

Roerige start Volvo Ocean Race met veel Nederlanders

Na de havenrace van vorig weekend is de vloot van zeven boten om 14.00 uur vertrokken voor de eerste etappe. Die is van Alicante (Spanje) naar Lissabon (Portugal). Naast Tienpont zeilen er nog vier Nederlanders mee.

Bouwe Bekking - Team Brunel

Bouwe Bekking doet voor de achtste (!) keer mee aan de Volvo Ocean Race. De 54-jarige zeiler staat, net als in de vorige editie, aan het roer van de Nederlandse boot Brunel.

Bouwe Bekking aan boord van Team Brunel Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Bekking voer vier keer mee als bemanningslid, drie keer was hij schipper. Zijn eerste deelname was in 1985-1986 op de Philips Innovator. Daarna volgde Winston (1993-1994), Merit Cup (1997-1998) en Amer Sports One (2001-2002).

Zijn eerste race als schipper kwam in 2005-2006 met Movistar, daarna stond hij aan het roer bij Teléfonica Blue (2008-2009) en tijdens de Volvo Ocean Race van 2014-2015 eindigde Bekking met Team Brunel als tweede.

"Maar, ik heb de Volvo Ocean Race nog nooit gewonnen", vertelt Bekking. "Ik wil heel graag die eerste plaats een keer aftikken."

Annemieke Bes - Team Sun Hun Kai

Annemieke Bes maakt deze editie haar debuut in de Volvo Ocean Race. De 39-jarige zeilster, die in 2008 zilver veroverde in de Yngling-klasse op de Olympische Spelen, gaat als trimmer van start in de boot van Team Sun Hun Kai uit Hongkong.

Annemieke Bes tijdens de eerste havenrace Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Bes zou oorspronkelijk aan boord gaan van het Nederlandse team AkzoNobel, maar in september besloot ze in overleg met schipper Simeon Tienpont dat ze toch niet met zijn team mee zou doen. Daarop kwam Team Sun Hun Kai in beeld.

"Dit is een langgekoesterd doel. Ik wil op het hoogste niveau in deze sport actief zijn", vertelt Bes. "Naast de Olympische Spelen is deze race een van de hoogtepunten in het wedstrijdzeilen. Dag in, dag uit volop racen, is enorm uitdagend."

Carolijn Brouwer - Dongfeng

Voor Carolijn Brouwer wordt het haar derde Volvo Ocean Race. De 43-jarige stuurvrouw vaart mee op de Chinees/Franse boot Dongfeng.

Carolijn Brouwer Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Brouwer deed al twee keer eerder mee. Haar debuut was in de editie van 2001-2002 op het jacht Amer Sports Two. De laatste editie maakte ze deel uit van de bemanning van Team SCA, de vrouwenboot die op de zesde plaats in het klassement eindigde.

De zeilster deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, twee keer voor Nederland en één keer voor België. Ze werd verschillende keren wereldkampioen. Net als de vorige keer is Brouwer aangesteld als stuurvrouw en als trimmer van de voorzeilen.

Carlo Huisman - Team Brunel

Net als Annemieke Bes maakt ook Carlo Huisman zijn debuut in de Volvo Ocean Race. De 26-jarige rookie maakt als trimmer/stuurman deel uit van de Nederlandse boot Team Brunel, onder leiding van Bouwe Bekking. Huisman won in voorbereiding op de zeilrace nog de America's Cup met Nieuw-Zeeland.

Carlo Huisman aan het roer van de boot van Team Brunel Martin Keruzore/Volvo Ocean Race

STER reclame