Tonny Vilhena druipt af na de nederlaag tegen Sjachtar Donetsk
NOS VoetbalAangepast

Europees dieptepunt dreigt na nederlagen Feyenoord en Vitesse

De kans is groot dat voor het eerst sinds het seizoen 1998/1999 geen enkele Nederlandse club overwintert in Europa. Zowel Feyenoord (Champions League) als Vitesse (Europa League) staat op de rand van Europese uitschakeling.

Nederland is dit seizoen bezig aan een historisch slecht jaar en is inmiddels terug te vinden op de 33ste plaats van de UEFA-ranking die alleen over dit seizoen gaat. Daarmee staat Nederland onder landen als Liechtenstein, Albanië, Roemenië, Litouwen, Macedonië, Wit-Rusland, Kazachstan en Noorwegen.

Rampjaar 1998

In 1998 vlogen Ajax en PSV vroegtijdig uit de Champions League. Feyenoord, Vitesse en Willem II werden alle drie uitgeschakeld in de UEFA Cup en sc Heerenveen kwam niet verder in de Europa Cup II.

Dit seizoen verloor landskampioen Feyenoord alle Champions League-duels. Bekerwinnaar Vitesse verloor in de Europa League drie keer en speelde één keer gelijk.

Matthew Miazga baalt na de 2-0 van Zulte Waregem

Ajax, PSV en FC Utrecht wisten zich niet eens te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League. Ajax verloor eerst in de voorronde van de Champions League van OGC Nice en ging vervolgens in de play-offs van de Europa League onderuit tegen Rosenborg BK.

PSV (tegen Rijeka) en FC Utrecht (tegen FC Zenit) strandden ook vroegtijdig.

Champions League-ticket verdwijnt ook in 2019

Hoewel Ajax vorig seizoen de finale van de Europa League wist te bereiken, zorgen de huidige slechte resultaten ervoor dat Nederland op de algemene UEFA-ranglijst is afgezakt naar de twaalfde plaats. Die ranglijst gaat over de prestaties van de laatste vijf seizoenen, vanaf 2013/2014 tot aan nu dus.

Rosenborg BK viert feest, Huntelaar op de voorgrond

De kampioen van dit seizoen moet straks al voorrondes Champions League spelen. Ook de bekerwinnaar is niet meer verzekerd van directe plaatsing voor de groepsfase (van de Europa League). Er moeten zelfs twee rondes worden overleefd alvorens de groepsfase kan worden bereikt.

De twaalfde plaats op de al eerder genoemde UEFA-ranking over vijf jaar zorgt er nu zelfs voor dat ook de kampioen van 2019 geen recht heeft op een rechtstreeks Champions League-ticket. De nummer twee van 2019 moet zelfs drie Champions League-voorrondes spelen.

Nog een beetje kleur?

Feyenoord en Vitesse hebben nog twee wedstrijden om het seizoen een klein beetje kleur te geven. Al is het programma voor beide clubs behoorlijk pittig. Feyenoord krijgt Napoli op bezoek en gaat nog naar Manchester City, terwijl Vitesse nog tegen SS Lazio (uit) en OGC Nice (thuis) speelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl