Een ontvangstantenne in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

Surinaamse regering verbiedt satirisch radioprogramma

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De Surinaamse regering heeft het populaire satirische radioprogramma Zeven Even verboden. Minister Jerry Miranda van Communicatie zegt dat het programma leugens verspreidt en politici, rechters en etnische groepen beledigt.

Zeven Even wordt dagelijks uitgezonden op Radio Paramaribo. Volgens minister Miranda tast het programma de normen en waarden van de Surinaamse samenleving aan. Hij dreigt met intrekking van de vergunning van Radio Paramaribo als het programma niet uit de lucht wordt gehaald.

De directeur van het radiostation, Faried Pierkhan, vindt dat de overheid veel te ver gaat met het verbod. "Het is niet aan de Surinaamse regering om te bepalen of wij in een kritisch of satirisch programma over de rand gaan of niet. Iedere Surinaamse burger of groepering die zich beledigd of onheus bejegend voelt kan naar de rechter stappen."

De Surinaamse Vereniging van Journalisten noemt de maatregel regelrechte censuur en wil de Caribische koepelorganisatie ACM op de hoogte stellen.

Tijdelijke maatregel

Minister Miranda vindt de term censuur overtrokken. "We kunnen echt wel tegen een stootje, maar dit programma gaat gewoon over de rand", zei de bewindsman op een andere radiozender.

"Iedereen in Suriname weet dat Zeven Even een kritisch en satirisch programma is", zegt radiodirecteur Pierkhan op zijn beurt. "In de dertig jaar dat het programma bestaat heeft ons nog nooit een schriftelijke klacht bereikt."

Pierkhan heeft het programma voorlopig van de zender gehaald, maar benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "De minister heeft een protestbrief van ons ontvangen en we overleggen nu met onze juristen over verdere stappen. Maar het programma wordt absoluut niet geschrapt uit onze programmering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl