Het ministerie van Justitie in Suriname ANP

De twee Nederlandse broers die in Suriname worden verdacht van terroristische activiteiten, ontkennen dat ze een aanslag wilden plegen. Dat hebben hun advocaten gezegd.

Zij zeggen dat de broers geen plannen hadden voor een aanslag en dat ze niet actief waren op extremistische sites. Ook is nog steeds niet duidelijk waar ze nou precies van worden verdacht. Correspondent Harmen Boerboom: "Er gaan verhalen dat ze een aanslag wilden plegen op de Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo, maar het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname ontkent dat verhaal."

De advocaten zeggen tegen Boerboom dat ze het raar vinden dat er nog steeds geen dossier is van de twee broers. Het ontbreken van de precieze verdenking, belemmert de verdediging.

Syrië

De broers hebben wel toegegeven contact te hebben gehad met een geradicaliseerde man. Die had het duo voorgesteld om af te reizen naar Syrië. Volgens hun advocaten zijn N.I. en R.A. daar niet op ingegaan.

De familie van de twee Nederlanders heeft eerder aangegeven te vermoeden dat de broers zijn aangeven door de vader van de geradicaliseerde man. Die zou tegen het Surinaamse OM hebben gezegd dat de broers verantwoordelijk zijn voor het radicaliseren van zijn zoon.

Broodjeszaak

N.I. en R.A. zijn in Nederland geboren en hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze wonen in Paramaribo en werken in een islamitische slagerij annex broodjeszaak in het centrum van de hoofdstad.

Ze werden door gemaskerde en zwaarbewapende leden van een arrestatieteam opgepakt.

STER reclame