Slachtoffer van de aanslag van 29 oktober in Mogadishu
NOS Nieuws

Ethiopische militairen naar Somalië voor offensief tegen al-Shabaab

Duizenden Ethiopische militairen zijn de grens met Somalië overgetrokken om op verzoek van het buurland te helpen bij de strijd tegen al-Shabaab. Somalië bereidt zich voor op een groot offensief tegen de radicaal islamitische terreurorganisatie, na een aantal dodelijke aanslagen.

De ergste aanslag was 14 oktober in Mogadishu, waarbij meer dan 350 mensen om het leven kwamen. Die aanslag met een vrachtwagen vol explosieven is niet opgeëist door al-Shabaab maar de Somalische autoriteiten denken wel dat de groep erachter zit. Al-Shabaab eist geregeld aanslagen op, de laatste vorig weekend op een hotel in Mogadishu. Gespeculeerd wordt dat ze de aanslag van 14 oktober niet claimen, omdat die veel woede heeft gewekt bij de bevolking.

Shabelle

Vanochtend trokken vele tientallen Ethiopische tanks met militairen de grens over naar het zuidwesten van Somalië. De president van Somalië verklaarde de terroristen onlangs de oorlog en bezocht diverse buurlanden om militaire steun te vragen. Troepen van de Afrikaanse Unie gaan meevechten. Volgens Somalië leveren de Amerikanen ook een militaire bijdrage.

Het is de bedoeling dat al-Shabaab uit zijn bolwerken wordt verdreven in de regio's Neder- en Midden-Shabelle, ten zuiden en noorden van Mogadishu. De VS heeft de laatste tijd al veel drone-aanvallen uitgevoerd op strijders van al-Shabaab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl