De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Arrestatie Puigdemont geëist; andere Catalaanse bestuursleden vastgezet

De Spaanse openbaar aanklager heeft de rechtbank in Madrid gevraagd een Europees arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont, die op dit moment in België zit. Er is ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de vier Catalaanse ministers die samen met de gewezen president naar België zijn uitgeweken.

Puigdemont en dertien kabinetsleden hadden vandaag moeten verschijnen voor een verhoor bij het Hooggerechtshof in Madrid, vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië.

'Ernstige vergissing'

De rechter heeft bepaald dat acht kabinetsleden die wél kwamen opdagen voorlopig worden vastgehouden, in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek. In een toespraak op de Catalaanse televisiezender TV3 noemde Puigdemont de gevangenneming van de kabinetsleden "een ernstige vergissing" en "een aanval op de democratie". Hij eiste de vrijlating van zijn ministers.

Ook zei hij dat de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd door de recente ontwikkelingen niet langer alleen een binnenlandse aangelegenheid is. De afgezette leider riep Catalanen op om vreedzaam te protesteren tegen de Spaanse regering. Vanavond wordt op verschillende plekken in Catalonië al gedemonstreerd tegen het vastzetten van de bestuurders, onder meer in Barcelona en Girona.

Arrestatiebevel

Of het Europese arrestatiebevel al door de rechter is uitgevaardigd, is onduidelijk. De Belgische advocaat van Puigdemont zei vanavond in het VRT-programma Terzake van wel, maar volgens bronnen bij de Spaanse rechtbank zal de rechter waarschijnlijk morgen het arrestatiebevel tegen de gewezen Catalaanse regiopresident ondertekenen.

De Belgische advocaat van Puigdemont heeft gezegd dat zijn cliënt wel wil meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten, maar "dat het beter is om afstand te houden, omdat het klimaat niet goed is."

Borgtocht

De Spaanse justitie wil de Catalaanse oud-bestuurders vervolgen voor rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Ze kunnen daarvoor tot dertig jaar cel krijgen.

Een lid van de Catalaanse regering dat voor de onafhankelijkheidsverklaring van afgelopen vrijdag uit eigen beweging opstapte, komt op borgtocht vrij als hij 50.000 euro betaalt. Deze Santi Vila probeert sinds vorige week te bemiddelen tussen de Spaanse en de afgezette Catalaanse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl