Een politieactie tegen terrorisme in Molenbeek
NOS NieuwsAangepast

Molenbeek wil Wilders en Dewinter desnoods met politie tegenhouden

De burgemeester van de Brusselse deelgemeente Molenbeek zal desnoods de politie inzetten om te voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-leider Filip Dewinter daar morgen op bezoek komen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente tegen de NOS gezegd.

Wilders en Dewinter willen morgen in Molenbeek op wat door Dewinter een "islamsafari" wordt genoemd. Dat was in eerste instantie een wandeling langs plaatsen in Brussel die "het ergst getroffen zijn door de islamisering".

Omdat ze wel inzagen dat een wandeling door bewoners als een provocatie kon worden opgepakt, was al besloten de tocht door Molenbeek in een auto te maken.

Vorige week werd al bekend dat de twee niet welkom waren. Het gemeentebestuur is bang voor rellen. De vraag was alleen hoe de twee konden worden tegengehouden.

Nu wordt duidelijk dat burgemeester Françoise Schepmans een beroep op een speciale politieverordening zal doen. Die maakt het mogelijk in te grijpen als de openbare orde dreigt te worden verstoord.

Geert Wilders noemt het een historisch slecht besluit van de Molenbeekse burgemeester. "Terroristen en teruggekeerde jihadisten hebben in Europa meer ruimte om vrij te reizen dan gekozen volksvertegenwoordigers." Hij gaat morgen in ieder geval wel naar Brussel. "Molenbeek is dus verboden. We gaan kijken wat we wel kunnen doen."

Het argument van de burgemeester dat de veiligheid van hem en Dewinter niet gegarandeerd kan worden, kan Wilders nog billijken. Maar hij wijst erop dat ze eerder politieke uitspraken heeft gedaan over het bezoek. Het zou provocerend zijn en de term islamsafari beviel haar niet.

'Islamsafari' door Dewinter bedacht

"Hoe kan een bezoek van een parlementariër aan eigen grondgebied provocerend zijn?", vraagt Wilders. "Hiermee is Molenbeek officieel tot islamitisch grondgebied verklaard." De term islamsafari is volgens hem door Filip Dewinter bedacht.

Het Vlaams Belang zei tegen NOS-correspondent Thomas Spekschoor dat het bezoek gewoon doorgaat. "We laten ons niet tegenhouden in eigen land."

Reputatie

Molenbeek heeft de naam een bolwerk van moslimextremisten te zijn. Onder meer plegers van de aanslagen in Madrid (2004) en Parijs (2015) kwamen uit Molenbeek.

Ook vertrokken er relatief veel inwoners naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl