Puigdemont was in januari in het Europees Parlement om te praten over het Catalaans referendum
NOS NieuwsAangepast

Spanning in Belgische politiek om afgezette leider Catalonië

Premier Michel heeft zijn ministers verboden om contact op te nemen met de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont. Dat geldt dus ook voor de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, lid van de Vlaams-nationalistische partij N-VA. Hij zei begin oktober nog dat zijn hart bij Catalonië ligt.

Ook op een lager niveau heeft Michel contacten met Puigdemont verboden. De Vlaamse regering mag ook geen gesprekken met hem hebben. De Vlaamse premier Geert Bourgeois heeft in het verleden geregeld contact gehad met de Catalaanse regiopresident.

Het is niet duidelijk waarom Puigdemont naar België is gereisd. In Spanje worden hij en andere Catalaanse leiders aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Belgische media schrijven dat het voor de hand ligt dat Puigdemont politiek asiel wil aanvragen.

België is het enige land waar een inwoner van een ander EU-land dat kan doen. De andere landen verwijzen mensen die politieke problemen hebben terug naar eigen land, omdat ze ervan uitgaan dat het rechtssysteem in alle EU-landen op orde is.

Mensenrechtenadvocaat

Puigdemont heeft de Belgische mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert in de arm genomen. Die zei dat er nog geen beslissing is genomen over een asielaanvraag.

Zondag zei Bekaert nog tegen VRT Nieuws dat het in de praktijk heel moeilijk zal zijn om asiel te krijgen. "De Conventie van Genève voorziet erin dat men moet bewijzen dat men geen bescherming tegen vervolging heeft in het land", zegt Bekaert. "Er wordt geredeneerd dat Spanje een rechtstaat is waar men voldoende bescherming kan vinden bij de rechtbanken."

Ook kan Spanje simpelweg om uitlevering van Puigdemont vragen. Zo'n verzoek van een ander EU-land is nauwelijks te weigeren.

Persconferentie

Mogelijk komt er vanmiddag meer duidelijkheid over de reden om naar België te gaan. Puigdemont geeft om 12.30 uur een persconferentie. Dat doet hij in het hart van het Europese centrum op een steenworp afstand van het gebouw van de Europese Commissie en de plek waar Europese regeringsleiders altijd vergaderen.

Na het Catalaanse referendum heeft Puigdemont de Europese Commissie meerdere keren gevraagd om te bemiddelen tussen Catalonië en Spanje. De Commissie voelde daar niets voor en wil zich niet mengen in het conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl