Vluchtelingen op Manus Island
NOS Nieuws

Vluchtelingenkamp op Manus Island gaat vandaag dicht

Het omstreden vluchtelingenkamp op Manus Island gaat vandaag dicht. Australië houdt op dat eiland van Papoea-Nieuw-Guinea ongeveer 700 vluchtelingen vast. Het is nog niet duidelijk wat er met de vluchtelingen gaat gebeuren.

De bewoners van het kamp leven onder erbarmelijke omstandigheden; het is er niet hygiënisch en ze krijgen onvoldoende medische hulp. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben herhaaldelijk kritiek geleverd op de Australische regering.

Het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea bepaalde dat het kamp onwettig is, omdat vluchtelingen er tegen hun zin worden vastgehouden. Daarom moet het kamp dicht. "Die beslissing ligt gevoelig. In Australië, maar ook op Papoea-Nieuw-Guinea. Het land krijgt elk jaar tientallen miljoenen euro's van Australië voor het kamp", zegt correspondent Robert Portier.

Afschrikmiddel

Australië bouwde het vluchtelingenkamp op Manus Island om te kunnen gebruiken als afschrikmiddel voor bootvluchtelingen die naar Australië wilden komen. "De omstandigheden daar waren opzettelijk slecht", zegt Portier.

Vlak bij het kamp zijn door Australië huizenblokken gebouwd. Het is de bedoeling dat daar nu de meeste vluchtelingen naartoe gaan, maar die weigeren dat; de afgelopen tijd zijn ze geregeld aangevallen door de lokale bevolking. De inwoners zeggen dat de vluchtelingen het beter hebben dan zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl