Poster van de Australische overheid bedoeld om bootmigranten af te schrikken
NOS Nieuws

Australië keihard voor illegale bootmigranten

"Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, je zult in Australië geen thuis vinden." Het is de ondubbelzinnige boodschap van Australië aan migranten die per boot het land proberen te bereiken: vestiging zal nooit een optie zijn voor iemand die illegaal reist.

Onder Operation Sovereign Borders worden sinds drie jaar alle migrantenboten teruggestuurd naar het land van herkomst, meestal Indonesië. Migranten die toch Australië weten te bereiken, worden gearresteerd.

Zij gaan op transport naar enkele detentiecentra in het buitenland, op de eilanden Nauru en Manus. De regering is van plan dat laatste centrum te sluiten, zo werd vandaag bekendgemaakt.

'Stop de boten'

De strenge maatregelen zijn ingevoerd door de conservatieve regering van Tony Abbott. Hij had in 2010 al campagne gevoerd tegen de bootmigranten met de leus "Stop the boats". Hij gaf de sociaal-democraten van Labor de schuld van een flinke toename in het aantal onderschepte schepen met illegalen.

Ondanks een felle campagne verloor hij de verkiezingen nipt. Maar drie jaar later versloeg hij Labor wel en kon hij zijn belofte inlossen.

In de tussentijd was het aantal bootmigranten opgelopen tot 18.000 per jaar. In de eerste vier maanden van de aanpak van de migrantenstroom onderschepten de autoriteiten 22 schepen. Daarna nam het aantal boten snel af. Sinds het begin van de operatie zijn ruim 2000 asielzoekers die het vasteland wel bereikten, gearresteerd en naar centra buiten Australië gebracht.

Mishandelingen

Die opvangkampen liggen al jaren onder vuur van mensenrechtenorganisaties. Zij uitten diverse malen hun zorgen over de leefomstandigheden, die abominabel zouden zijn. Onlangs onthulde documenten over de situatie in Nauru bevestigen dat de asielzoekers stelselmatig met mishandelingen en wreedheden te maken hebben.

Correspondent Robert Portier verwacht niet dat de sluiting van het centrum op Manus iets verandert aan het strikte asielbeleid in Australië. "Dat beleid is zo belangrijk in dit land, je kunt er verkiezingen mee winnen of verliezen. De kiezers zijn in meerderheid voor een strenge aanpak voor bootvluchtelingen. Zolang zij hun standpunt niet veranderen, zullen de grote partijen dat ook niet doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl