De activiteit van de vulkaan is afgenomen
NOS Nieuws

Vulkaan Agung op Bali minder actief; dreigingsniveau omlaag

De dreiging van een uitbarsting van vulkaan Agung op Bali is afgenomen, hebben de Indonesische autoriteiten vastgesteld. Eind september ging men er nog vanuit dat de vulkaan ieder moment kon uitbarsten.

Ruim 130.000 mensen die in een straal van 12 kilometer om de vulkaan woonden, werden geëvacueerd en ook veel mensen die verder uit de buurt woonden pakten voor de zekerheid hun koffers.

Magma

De laatste dagen is de vulkaan veel minder actief. Aanvankelijk werden dagelijks zo'n 1000 bevingen geregistreerd. Dat zou er volgens vulkanologen op wijzen dat er magma omhoog kwam binnen de vulkaan. Inmiddels worden per dag 400 bevingen geteld.

De gevarenzone rond de vulkaan is nu verlaagd van 12 naar 7,5 kilometer, dus een deel van de geëvacueerden kan naar huis terugkeren. Wel krijgen ze de waarschuwing mee niet dichter in de buurt te komen van de krater, waar nog steeds rook uitkomt.

De Agung is met 3.031 meter de hoogste berg en vulkaan van Bali. De laatste uitbarsting was in 1963. Toen vielen er zo'n duizend doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl