Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Anne Frank Stichting wil naam Anne Frank niet op Duitse trein

De Anne Frank Stichting is niet blij met het plan van de Duitse spoorwegen om een nieuwe hogesnelheidstrein mogelijk naar Anne Frank te vernoemen. Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting noemt het voornemen buitengewoon ongelukkig.

Deutsche Bahn organiseerde een actie waarbij het publiek een naam voor de nieuwe treinen kon verzinnen. Een van de namen die de jury nu heeft voorgedragen is die van Anne Frank. Volgens de jury staat het Joodse meisje voor tolerantie en vreedzaam samenzijn met andere culturen.

"Dit roept de associatie op met de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Het veroorzaakt veel pijn bij mensen die dit hebben meegemaakt", zegt Leopold.

Geen juridische stappen

De stichting is niet van plan om juridische stappen te ondernemen. "Wie zien dagelijks allerlei uitingen en initiatieven met de naam van Anne Frank. Het valt voor ons niet te controleren. Wij willen juist kijken of de situatie de kans biedt om het levensverhaal van Anne Frank op een historisch betrouwbare manier over te brengen."

De Anne Frank Stichting zal ook niet laten uitzoeken of er sprake is van schending van het naamrecht. Volgens Leopold is dat in de praktijk lastig omdat het naamrecht in elk land op een andere manier wordt getoetst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl