Reuters

De elektriciteitsproblemen op Puerto Rico houden voorlopig aan. Het contract met een Amerikaans bedrijf dat het eiland weer van stroom zou voorzien, is ontbonden. Daardoor zitten inwoners van het eiland mogelijk nog maanden in het donker.

Zo'n driekwart van Puerto Rico heeft geen elektriciteit sinds orkaan Maria ruim vijf weken geleden over het eiland trok. De infrastructuur raakte door het natuurgeweld zwaar beschadigd.

Te duur

De energiemaatschappij van Puerto Rico, Prepa, sloot daarom een contract met het Amerikaans bedrijf Whitefish Energy om de herstelwerkzaamheden uit te voeren. Dat contract ter waarde van 300 miljoen dollar veroorzaakte veel ophef op het failliete eiland.

Veel mensen vinden het contract te duur. Volgens The Washington Post kwam het uurloon van de medewerkers van Whitefish Energy neer op 188 tot 440 dollar per uur. Daar komen nog riante onkostenvergoedingen voor eten, onderdak en reis bij.

Daarnaast blijkt het bedrijf slechts twee mensen officieel in dienst te hebben, waardoor er twijfels zijn of het bedrijf de klus wel kan klaren. Het bedrijf bleek bovendien afkomstig uit een dorpje in Montana waar minister Zinke van Binnenlandse Zaken vandaan komt. Hoewel hij de baas kent en zijn zoon een zomerbaantje had bij Whitefish, benadrukt Zinke dat er niks onoorbaars is gebeurd.

Maar gouverneur Rosselló van Puerto Rico heeft de energiemaatschappij wel onder druk gezet om het contract te verbreken. Ook werd er een federaal onderzoek geopend naar de toekenning van het contract.

Aanvankelijk verdedigde Prepa zijn keuze voor Whitefish Energy nog. Volgens de energiemaatschappij waren maar weinig aannemers geïnteresseerd, omdat Prepa bankroet is.

Uiteindelijk ging de directeur van het bedrijf toch overstag. Hij waarschuwt dat er snel een andere oplossing moet komen. "Als er geen alternatieven worden gevonden, kunnen de reparaties tien tot twaalf weken vertraging oplopen", zegt hij.

STER reclame