Sylvana Simons
NOS NieuwsAangepast

Partij van Sylvana Simons heet voortaan Bij1 (en ook die naam bestaat al)

De politieke partij van Sylvana Simons heet niet langer Artikel 1 maar Bij1. De rechtbank in Amsterdam bepaalde in juni dat de partij van naam moest veranderen omdat Artikel 1 te veel lijkt op antidiscriminatiebureau Art. 1, een kenniscentrum voor discriminatie.

Simons deed in maart met Artikel 1 mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar haalde geen zetel. Nu kan de partij onder de nieuwe naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat wil de partij in ieder geval in Amsterdam, maar onderzocht wordt of het ook in andere gemeenten haalbaar is.

"Het wachten is lang geweest en heeft van leden, sympathisanten, vrijwilligers en het bestuur van de partij ongelooflijk veel geduld gevraagd. Maar nu is het dan eindelijk zover! Vanaf nu heten wij Bij1", schrijft de partij op Twitter.

Overigens is ook de nieuwe naam al in gebruik. De praktijk van een groep therapeuten in Koog aan de Zaan heet ook Bij1. "Dit had ze wel even mogen googelen", zegt therapeute Kerstin Schwardtmann tegen het AD.

Partijleider Simons heeft de praktijk niet gevraagd of ze de naam mag gebruiken. En had ze dat wel gedaan, dan was het antwoord waarschijnlijk nee geweest. "Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij", zegt Schwardtmann. "Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken."

Het partijbestuur van Bij1 ziet het probleem niet. "Bij1 is weliswaar in gebruik, maar niet voor dezelfde 'tak van sport'", laat het bestuur in een reactie weten. "Vele rechtspersonen delen een naam maar niet het product. Wij verwachten dan ook dat het onderscheid helder is voor burgers en consumenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl