Sylvana Simons vorige maand bij de rechtbank in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Rechter: Sylvana Simons moet naam Artikel 1 wijzigen

Sylvana Simons moet de naam van haar politieke partij, Artikel 1, binnen een maand veranderen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vanmiddag bepaald in een kort geding.

De zaak was aangespannen door het kenniscentrum voor discriminatie, Art. 1. Dat vindt de gelijkenis tussen de namen te groot; volgens de rechter veroorzaken de namen inderdaad verwarring.

Als Simons niet aan het vonnis voldoet, moet ze een dwangsom van duizend euro betalen per dag dat ze in gebreke blijft, met een maximum van 20.000 euro.

Aanpak discriminatie

Simons deed in maart met Artikel 1 mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar haalde geen zetel. Ook bij haar partij is de aanpak van discriminatie een prioriteit.

De uitspraak betekent dat Simons onder een nieuwe partijnaam mee moet doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Hoge kosten

De rechtbank zegt te beseffen dat een naamswijziging voor Artikel 1 ingrijpende gevolgen heeft. "De partij zal worden geconfronteerd met hoge kosten en kan niet langer profiteren van de inmiddels opgebouwde landelijke bekendheid", zo staat in het vonnis.

De rechtbank stelt dat Simons vermoedelijk niet bewust heeft willen meeliften op de bekendheid van Art. 1. Toch weegt dit alles niet op tegen het belang van het kenniscentrum, aldus de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl