Toerisme Thailand mag weer loskomen, uitvaart Bhumibol nu echt voorbij

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het laatste ritueel: de urn van de koning Bhumibol gaat naar zijn paleis

Nu de plechtigheden in Thailand achter de rug zijn, hoeven toeristen niet meer op hun tenen te lopen. Na een rouwperiode van een jaar is in Bangkok vandaag de laatste rouwceremonie voor koning Bhumibol gehouden.

Eerder deze week werd Bhumibol gecremeerd. Zijn as en relikwieën zijn nu naar een tempel gebracht in het koninklijk paleis van Bangkok.

"Het speciaal voor de crematie gebouwde koninklijke crematorium in Bangkok blijft nog een maand staan en wordt dan weer afgebroken. Tot die tijd is er een tentoonstelling te zien over het crematorium en de crematie", zegt correspondent Michel Maas.

Sinds de dood van Bhumibol vorig jaar werd er gerouwd in Thailand en toeristen moesten daar rekening mee houden. Wie de afgelopen dagen van plan was uitbundig vakantie te vieren in Bangkok kon dat vergeten. Toeristen kregen te maken met strenge veiligheidsmaatregelen en verdrietige, in zwart gehulde Thai.

"Ik heb meermaals gezien dat vrolijke toeristen in kleurige kleding weggestuurd werden toen ze het crematieterrein op wilden lopen. Dat zal nu wel weer wat minder worden op toeristische plekken in Bangkok. Al zullen ze het bij het crematorium nog steeds op prijs stellen dat je er niet uitziet alsof je net van het strand komt."

Eerder deze week werd Bhumibol gecremeerd. Zijn as en relikwieën zijn nu naar een tempel gebracht in het koninklijk paleis van Bangkok.

Roken en bier

De 65-jarige zoon van Bhumibol mag nu officieel tot koning Rama X worden gekroond. Anders dan zijn geliefde vader, is Rama X niet populair in Thailand vanwege zijn losbandige leven. Hij is drie keer gescheiden en staat bekend als een playboy.

Voor toeristen zal er onder de nieuwe koning weinig veranderen, denkt Maas. Dat komt vooral door de militaire junta die sinds 2014 de macht heeft in Thailand.

"Inhoudelijk heeft de koning weinig te vertellen over wat er voor toeristen gebeurt. Het is juist de junta die er een handje van heeft om zich met het dagelijks leven te bemoeien. Zo is er een rookverbod op stranden op handen en wordt er geprobeerd om straatverkoop en bierverkoop aan banden te leggen. Maar na een maand verslapt dat weer, dus als toerist kun je gewoon je biertje blijven kopen."

Je kunt er niet meer vanuit gaan dat je alleen een waarschuwing krijgt.

Michel Maas

In elk geval zeker onder het bewind van Rama X, is dat het beledigen van het koningshuis een zware misdaad blijft. "De junta is heel erg royalistisch. De Thai zijn geïntimideerd door het leger en daarmee heeft het leger een weg gebaand voor de nieuwe koning. Want er is nu niemand meer die grapjes over hem durft te maken."

Het respect voor de nieuwe koning strekt zich ook uit naar toeristen, weet Maas. "Al weten de meeste toeristen wel dat grapjes over de koning gevoelig liggen. Voor de junta was het zo dat toeristen die opgepakt werden voor oneerbiedig gedrag er vaak met een waarschuwing vanaf kwamen. Onder de junta is alles een beetje onvoorspelbaar geworden. Je kunt er dus niet meer vanuit gaan dat je alleen een waarschuwing krijgt."

STER Reclame