Playboy met poedel is de nieuwe koning van Thailand

Aangepast
EPA
Geschreven door
Michel Maas
Correspondent Zuidoost-Azië

Thailand moet nog een jaar wachten op de kroning van de nieuwe koning, de huidige prins Maha Vajiralongkorn. Eerst moet de periode van rouw voor diens overleden vader Bhumibol voorbij zijn. Maar de prins heeft wel zijn definitieve 'ja' gegeven. Nu is hij officieel koning Rama X, mogen zijn portretten worden opgehangen en kan de verkoop van T-shirts, buttons, boeken en andere souvenirs echt beginnen.

Thaise media verspreiden al wekenlang verhalen over de glorieuze levensloop van Vajiralongkorn, zoals ze dat ook deden met zijn overleden vader Bhumibol. Vanaf nu is alles wat hij doet goed en maakt alles deel uit van de mythe die het echte verhaal van zijn leven moet vervangen.

Tegenpool

Wat interessant is aan de nieuwe Thaise koning, zijn vooral de dingen waarover in Thailand niet mag worden gesproken. Zijn echtscheidingen, zijn poedel en zijn nep-tatoeages. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het beeld dat de Thaise TV niet laat zien

Dat zijn ook de dingen waarin hij de absolute tegenpool is van zijn vader. Bhumibol heeft geleefd als een heilige en werd door de Thai aanbeden als een halfgod. Maar de zoon heeft altijd het leven geleid van een playboy. Hij had nu eenmaal niks anders te doen en moest wachten op zijn beurt. Dat wachten duurde lang. Vajiralongkorn is nu 64; hij heeft zijn leven gevuld met hobby's.

Thai Airways

Zijn grootste hobby is vliegen. Vajiralongkorn leerde straaljagers besturen in Australië en de VS en vloog met Boeing 737's van luchtvaartmaatschappij Thai Airways. Dat is de enige hobby die terug te vinden is in de officiële levensbeschrijvingen die nu in Thailand over hem verschijnen.

Over zijn tweede hobby zwijgen de media nadrukkelijk: de steenrijke nieuwe koning heeft een zwak voor mooie jonge vrouwen. Hij is drie keer gescheiden, wat schril afsteekt tegen het voorbeeldige sprookjeshuwelijk van zijn ouders. Vooral zijn laatste echtgenote staat de Thai nog in het geheugen gegrift. In 2007 werd zij 'talk of the town', toen een video rondging waarop zij halfnaakt te zien was, knielend voor haar man.

1/3Vajiralongkorn met zijn laatste echtgenote, Srirasmi Reuters
2/3Prins Maha Vajiralongkorn op de fiets tijdens Bike for Dad, een evenement ter ere van de 80ste verjaardag van koning Bhumibol EPA
3/3Prins Maha Vajiralongkorn met zijn ouders, december 2007 EPA

Dat is niet het soort vrouw dat Thailand als koningin zou willen zien. Zij is daarom bijtijds weggewerkt: er werd een echtscheiding geregeld en de ex-prinses en haar hele familie werden geschrapt uit de boeken van het koninklijk huis.

Zo'n familie elimineren is makkelijk. Moeilijker zal het zijn de rest van Vajiralongkorns verleden weg te poetsen. Het verhaal van Foo Foo, zijn poedel, bijvoorbeeld. Dankzij WikiLeaks weten wij dat het lievelingsdier van de kroonprins mocht aanzitten aan een buffet, gekleed in een gala-uniform.

De prins had zijn poedel namelijk officieel de rang van luchtmaarschalk gegeven en elke militair in Thailand moest voor het beest salueren. Op internet circuleren ook nog altijd de foto's waarop kroonprins Vajiralongkorn te zien is in een piepklein tanktopje en strakke jeans, en volgeschilderd is met nep-tatoeages. Met de poedel op de arm.

Alfons López Tena #FBPE
@alfonslopeztena
Thailand's Crown Prince pics: @BILD blocked in Thailand, detention of @zenjournalist's wife for sharing them on FB
2 jaar geleden

Het kan de nieuwe koning duidelijk weinig schelen hoe zijn onderdanen over hem denken. Vajiralongkorn gedraagt zich als een ouderwetse feodale heerser, die weet dat hij kan doen waar hij zin in heeft. Hij weet ook dat niemand in Thailand daar ooit iets van zal zeggen. Want wie dat doet, beledigt het koningshuis. Daarop staan in Thailand forse gevangenisstraffen.

En als de wet op de majesteitsschennis ze niet afschrikt dan zijn het wel de woede-uitbarstingen waar de nieuwe koning om bekend staat. Ook die zijn gevaarlijk.

Het zal allemaal vergeten worden als hij eenmaal officieel koning is. Kranten zullen de foto's en de verhalen verspreiden die hen door het paleis worden aangereikt. En de onderdanen zullen eerbiedig het hoofd buigen als hij zich af en toe laat zien.

STER Reclame