NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden demonstranten in Barcelona tegen onafhankelijkheid

Honderdduizenden tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn vandaag in Barcelona op de been geweest om te betogen voor de Spaanse eenheid. De organisatoren zeiden dat ze de voorstanders van Spaanse eenheid een stem wilden geven: "We hebben ons pas laat verenigd, maar we zijn hier om te laten zien dat er een meerderheid van de Catalanen is die niet langer zal zwijgen."

Betogers droegen Spaanse vlaggen en liepen met borden met: "We zijn allemaal Catalonië. Samenleven met gezond verstand!" Volgens verslaggever Jozephine Trehy was het al vroeg druk in de stad: "Afgelopen vrijdag werd feestgevierd door voorstanders van onafhankelijkheid. Nu is het woord aan de tegenstanders."

De politie schat dat er op het hoogtepunt 300.000 demonstranten waren, de organisatie spreekt van 1,1 miljoen deelnemers. Er zijn nog veel mensen op straat, maar er lijkt een einde te komen aan de manifestatie.

Gisteren gingen ook in Madrid duizenden tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid de straat op.

  • Dave Abspoel
    Leve de koning
  • Dave Abspoel
  • Dave Abspoel
  • Dave Abspoel
  • Dave Abspoel
  • Jozephine Trehy

De Catalaanse leider Puigdemont riep Catalanen gisteren op tot vreedzaam protest. Hij werd door Madrid afgezet als president van Catalonië. Puigdemont liet in het midden of hij zich daarbij neerlegt. Als hij dat niet doet, loopt hij het risico te worden gearresteerd.

Mocht het zover komen kan Puigdemont in België asiel aanvragen, zo liet de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken weten aan de VRT: "Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk." België is een van de weinige landen in Europa waar Europeanen asiel kunnen aanvragen.

Verkiezingen

De Spaanse regering liet weten dat Puigdemont mag deelnemen aan de Catalaanse verkiezingen op 21 december. Het is niet duidelijk of Puigdemont dat ook gaat doen. De eveneens ontslagen vice-president Oriol Junqueras schreef in een open brief in een Catalaanse krant dat hij deelname aan de verkiezingen niet uitsluit.

Uit een vorige week gehouden peiling bleek dat een nipte meerderheid van de Catalanen tegen onafhankelijkheid zou stemmen: voorstanders kregen 42,5 procent, tegenstanders 43,4 procent. Die uitslag zou betekenen dat de afscheidingspartijen in het Catalaanse parlement hun meerderheid kwijtraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl