ANP
NOS Nieuws

Bijlmerflat wint Dutch Design Awards

Een klusproject in de Amsterdamse Bijlmermeer heeft twee Dutch Design Awards gekregen en is daarmee de grote winnaar dit jaar. Het project DeFlat Kleiburg, waarbij bewoners zelf hun appartement mochten verbouwen, kreeg de Future Award en won in de categorie habitat.

De flats in de K-buurt zouden eigenlijk gesloopt worden, omdat renovatie te duur zou zijn. Een consortium zag er wel brood in en huurde architectenbureaus NL Architects en XVW architectuur in.

De flat werd gestript en gerenoveerd. Kopers mochten de kale appartementen tegen een lage prijs kopen en onder begeleiding hun appartement zelf aankleden. Binnen twee jaar waren de 500 kluswoningen verkocht.

Voorbeeld

Volgens het juryrapport stelt het project een goed voorbeeld. "Over de gehele wereld verdient een grote voorraad gebouwen uit de jaren 60 en 70 een renovatie in plaats van een sloophamer." De jury prijst met name het feit dat een tastbare oplossing wordt geboden "voor het reële, internationale probleem" en noemt het een "stimulerend voorbeeld".

DeFlat Kleiburg won eerder dit jaar ook al de Mies van der Rohe Award. Dat is een prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. De Bijlmerflat was toen de beste van 350 inzendingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl