NOS NieuwsAangepast

Gerenoveerde Bijlmerflat wint Europese architectuurprijs

  • Marcel van der Burg
  • Stijn Poelstra
  • Marcel van der Burg

De architecten die de flat Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost hebben gerenoveerd, hebben daarmee de Mies van der Rohe-prijs gewonnen: een prijs van de EU voor hedendaagse architectuur.

Het ontwerp van de in 1968 overleden architect Fop Oppenhof stond in 2012 op de nominatie om gesloopt te worden, omdat renovatie te duur zou zijn. Een consortium zag er wel brood in en huurde architectenbureaus NL Architects en XVW architectuur in.

De flat werd gestript en gerenoveerd. Kopers mochten de kale appartementen tegen een lage prijs kopen en onder begeleiding hun appartement zelf aankleden. Binnen twee jaar waren de 500 kluswoningen verkocht.

Een kijkdag in 2013

Architect Kamiel Klaasse van NL Architects is opgetogen. De meerwaarde van dit project is volgens hem dat het overal toepasbaar is. Want dit soort flats staat overal, "van Duitsland tot Toulouse tot de hele planeet".

De Mies van der Rohe-prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit jaar waren er uit 350 inzendingen 5 projecten genomineerd. Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl