Trump: toch alle JFK-files openbaar, maar namen en adressen onleesbaar
Alle documenten over de moord op John F. Kennedy worden openbaar gemaakt, maar de namen en adressen van mensen die nog leven worden onleesbaar gemaakt. Dat heeft president Trump bekendgemaakt.
Eergisteren werd bekend dat zo'n 2800 JFK-files openbaar worden gemaakt door het nationaal archief, maar dat 300 documenten vanwege de nationale veiligheid niet openbaar gemaakt zouden worden. Dat zou gebeuren op verzoek van de CIA en de FBI, waarvan de meeste documenten afkomstig zijn.
Het Witte Huis zei dat Trump daarom geen keus had dan die documenten niet vrij te geven en dat het komende half jaar zou worden onderzocht of openbaarmaking van de andere documenten een risico zou zijn voor de nationale veiligheid.
Trump besluit nu na overleg met onder meer zijn stafchef John Kelly en de CIA die documenten toch vrij te geven "om reden van volledige openheid, transparantie en om een einde te maken aan alle complottheorieën". Eergisteren liet ook de CIA al weten dat de resterende documenten op termijn allemaal zouden worden vrijgegeven, maar dat sommige delen onleesbaar zouden worden gemaakt.
Lee Harvey Oswald
President Kennedy werd op 22 november 1963 doodgeschoten in Dallas door Lee Harvey Oswald. Twee dagen na de moord werd ook Oswald doodgeschoten, nog voor hij kon worden berecht.
Sindsdien is de moord op de 35ste president van de VS het onderwerp van tal van complottheorieën. Zo zou de maffia achter de moord op Kennedy zitten of zou er sprake zijn van een samenzwering. Ook werd betwijfeld of Oswald wel de enige schutter was.
25 jaar geleden werd afgesproken dat er voor afgelopen donderdag een beslissing genomen moest worden over de ruim 3600 documenten over de moord. Trump besloot in eerste instantie 300 documenten voorlopig achter te houden, maar daar komt hij nu dus van terug.