NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse Nederlanders de straat op, een jaar na dood visverkoper

'Wij willen rechten!'

Op het Schouwburgplein in Rotterdam hebben naar schatting 3000 Marokkaanse Nederlanders geprotesteerd tegen de onderdrukking van inwoners van het Rifgebied in Marokko. Ze liepen ook een rondje door het centrum van de stad, onder meer over de Coolsingel. De protestactie is vreedzaam verlopen.

Aanleiding voor de demonstratie was de dood van visverkoper Mohsin Fikri in de havenstad Al Hoceima, een jaar geleden. De 31-jarige visverkoper werd in oktober vorig jaar geplet in een vuilniswagen. Hij was daarin gesprongen om zijn vis eruit te halen, die door de autoriteiten in beslag was genomen.

De gebeurtenis was het begin van een storm van protesten binnen en buiten Marokko over de manier waarop de Marokkaanse autoriteiten de bevolking van het Rifgebied behandelen.

Hongerstaking

Het comité Mohsin Fikri-Nederland, dat de protestbijeenkomst van vanmiddag had georganiseerd en in juni ook al demonstreerde in Rotterdam, zegt dat de situatie een jaar later allesbehalve is verbeterd. Volgens het comité zijn er sinds het begin van de opstand zo'n 400 mensen van de protestbeweging in Marokko gevangengezet, van wie een deel in hongerstaking is. Hun gezondheidstoestand zou erg slecht zijn.

Met de demonstratie in Rotterdam vanmiddag riep het comité de internationale gemeenschap op het Marokkaanse regime onder druk te zetten om de politieke gevangenen vrij te laten en de situatie in het Rifgebied te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl