José Smit probeert met virtual reality haar IC-herinnering fijner te maken
NOS NieuwsAangepast

'Ik weet nu waar de piepjes en slangetjes op de IC voor zijn'

"Ik lig in bed en we rijden door de gangen van het ziekenhuis. Ik zie de artsen en de verpleegkundigen. We gaan een deur door en rijden de intensive care (IC) binnen. Ik hoor overal piepjes."

Met een virtual reality-bril en een koptelefoon op beleeft de 63-jarige José Smit haar ziekenhuisopname opnieuw. Ongeveer tien maanden geleden werd ze plotseling ziek. Ze had een vleesetende bacterie in haar huid.

Smit belandde op de intensive care. "Ik kon niks meer. Ik lag aan de beademing en kreeg voeding via een maagsonde." Maar ze weet nog wel bijna alles. "De hele dag door hoorde ik piepjes en ik zag de slangetjes. Heel traumatisch."

'Piepjes en slangen. En waar is het voor?'

In totaal lag ze tien dagen op de IC. Toen Smit beter was mocht ze naar huis, maar het was nog niet voorbij voor haar. "Ik sliep slecht, mijn concentratie was slecht en ik trok me terug. Ik dacht continu aan die ziekenhuisopname."

Ze kon zich er maar moeilijk overheen zetten en daarom doet ze nu mee aan een onderzoek van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Door middel van virtual reality gaat ze terug naar de intensive care en krijgt ze antwoord op alle vragen die ze heeft.

Door de bril ziet ze alles vanuit het perspectief van een patiënt. Smit ligt in bed en kan rustig om zich heen kijken. Ondertussen wordt ieder piepje en ieder slangetje dat ze ziet uitgelegd.

Op het moment zelf kon ze er nauwelijks naar vragen, onder meer door de beademing. "Maar heel veel vragen komen ook achteraf, en dan is het lastiger ze te stellen." Het is de bedoeling dat met de VR-therapie vervelende herinneringen worden verzacht.

Ik ben wel een stuk rustiger geworden nu ik weet hoe alles werkt.

Patiënt José Smit

Smit heeft het idee dat het tot nu toe aardig helpt. "Door de uitleg in de filmpjes kan ik het een plaats geven." Zo weet ze nu de betekenis van de piepjes die ze hoorde. "Er was een apparaat dat sneller begon te piepen als de medicijnen bijna op waren."

Het ergst vond ze de beademingsbuis in haar keel. Daar lag ze na haar ziekenhuisopname wakker van. "Die voelde heel vervelend." In de virtual reality-omgeving wordt meer uitgelegd over het hoe en waarom van de buis. "Ik ben wel een stuk rustiger geworden nu ik weet hoe alles werkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl