Standbeeld voor de Amsterdamse beurs
NOS NieuwsAangepast

Beurskoersen blijven oplopen, AEX op hoogste stand sinds crisis

De Amsterdamse AEX staat voor het eerst sinds de crisis boven de 550 punten. Dat is de hoogste stand in ruim tien jaar tijd.

Dit kalenderjaar is de beursindex al meer dan 14 procent in waarde gestegen.

De AEX over de afgelopen 10 jaar

Wereldwijd blijven beurskoersen over het algemeen oplopen. De Japanse Nikkei-index is al 19 handelsdagen op rij hoger gesloten. De Amerikaanse Dow Jones-index bereikte eerder deze week de hoogste stand ooit.

Beleggen is dus populair. De rentes zijn laag en dus kiezen veel mensen ervoor om hun geld in aandelen te steken. In Japan drijft de verkiezingswinst van Abe de beurskoersen verder op.

"Gisteren hadden we ook nog een belangrijke impuls van de Europese Centrale Bank", zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. "ECB-president Draghi kondigde aan de steunoperatie voor de Europese economie voorzichtig af te bouwen, maar hij zei ook dat de operatie voorlopig doorgaat. De rente blijft nog lange tijd laag en dat betekent dat er weinig alternatieven zijn om geld in te steken."

Het is niet alleen het gebrek aan alternatieven. Het gaat ook steeds beter met de economie en met bedrijven. "Je ziet dat de winsten stijgen", zegt Versteeg. "Vooral in Amerika en Europa gaat het goed, maar je ziet ook steeds meer herstel in Azië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl