De Australische vicepremier Barnaby Joyce in het Huis van Vertegenwoordigers in Canberra
NOS NieuwsAangepast

Australische vice-premier verliest zetel vanwege dubbele nationaliteit

De Australische vice-premier Barnaby Joyce had niet in het parlement gekozen mogen worden, omdat hij een dubbele nationaliteit heeft. Door deze uitspraak van het hooggerechtshof verliest de Australische regering zijn meerderheid van één zetel.

Joyce maakte eerder bekend dat hij mogelijk de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Mensen met een dubbele nationaliteit mogen volgens de grondwet in Australië geen openbare functie bekleden. Het hof oordeelt dat niet alleen Joyce, maar ook een aantal andere politici vanwege hun dubbele nationaliteit niet gekozen hadden mogen worden.

Voor de parlementszetel van Joyce wordt een tussentijdse verkiezing gehouden, waarschijnlijk in december. Joyce heeft gezegd dat hij daaraan wil meedoen, hij heeft zijn Nieuw-Zeelandse nationaliteit opgegeven. Die bleek hij zonder zijn medeweten te hebben gekregen, omdat zijn vader uit Nieuw-Zeeland kwam.

Minderheidskabinet

Premier Turnbull zegt dat er voorlopig niets aan de hand is; tot de verkiezing gaat zijn kabinet verder als minderheidskabinet. Het zoekt steun bij de oppositiepartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl