Emsley Tromp verlaat de rechtbank na het horen van de eis
NOS NieuwsAangepast

Justitie eist miljoenen van oud-bankpresident Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Het Openbaar Ministerie op Curaçao eist een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een boete van bijna vijf miljoen euro tegen de voormalig directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten. Emsley Tromp staat in Willemstad terecht voor belastingfraude.

Tromp was sinds 1991 tot halverwege deze maand directeur van de Centrale Bank. Hij stond al een tijd op non-actief en mocht de gebouwen van de Centrale Bank in Willemstad niet meer betreden.

Pensioenstichting

Volgens justitie gaf hij tussen 2006 en 2014 opzettelijk niet al zijn inkomsten door aan de Belastingdienst. Die inkomsten verkreeg hij uit een persoonlijke opgerichte pensioenstichting. Van daaruit werden privéleningen en beleggingsinvesteringen gefaciliteerd, zonder daarover belasting af te dragen.

Daardoor liep de schatkist van Curaçao omgerekend zo'n 2,7 miljoen euro mis.

Meer onderzoeken

Er lopen nog meer onderzoeken tegen Tromp. Daarbij gaat het volgens het OM om de oorspronkelijke verdenkingen van corruptie, medewerking aan een verboden transactie, witwassen en om onderzoek naar onverklaarbare vermogenstoename van een ambtenaar in functie.

Omdat het onderzoek naar deze feiten niet voor het eind van dit jaar is afgerond en dan pas een beslissing over een eventuele vervolging kan worden genomen, heeft het OM ervoor gekozen om Tromp allereerst te vervolgen voor belastingfraude.

De bankpresident heeft tijdens de zitting aangegeven zich niet te herkennen in de aanklacht van het OM en met vertrouwen uit te kijken naar het vonnis. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor behandeling van de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl