Emsley Tromp
NOS Nieuws

Inval bij president Centrale Bank Curaçao en Sint-Maarten

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Justitie op Curaçao heeft woensdagochtend een inval gedaan in de woning van de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, Emsley Tromp. Het Openbaar Ministerie in Willemstad wil nog niet zeggen waarom.

De inval werd uitgevoerd door het Recherche Samenwerkings Team RST. Dat team is speciaal opgericht voor zware en grensoverschrijdende criminaliteit. Behalve de inval in de privéwoning van Tromp, viel justitie ook het trustkantoor United Trust van zakenman Gregory Elias binnen. Emsley Tromp is daar klant.

Het OM benadrukt dat de zakenman Elias niet is betrokken bij het onderzoek.

Pensioenen

In de Curaçaose media verschenen eerder al berichten dat er vragen zijn rondom de privéfinanciën van Tromp. Zo zou een lening van 3 miljoen dollar aan zijn vriendin zijn gegund zonder onderpand. Een deel van het geld stroomde door naar zijn eigen pensioenfonds.

Ook nu is er een verdenking van het doorsluizen van geld ten behoeve van particuliere pensioenfondsen.

Opspraak

Tromp kwam deze zomer opnieuw in opspraak na publicaties in het Financieele Dagblad. Die had een geheim rapport van De Nederlandsche Bank mogen inzien. Daaruit zou blijken dat de Bank van Tromp onder zijn leiding toestond dat een verzekeraar werd uitgehold.

In een reactie eisten de ministers van Financiën van Curaçao en Sint-Maarten een integriteitsonderzoek naar de handel en wandel van Tromp door de Veiligheidsdienst. Beide landen zitten in een gezamenlijke monetaire Unie met één Centrale Bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl