Ophef over de witte schoenen van minister De Jonge op het bordes
De allereerste foto van koning Willem-Alexander met het nieuwe kabinet is gemaakt. Op de kleurrijke bordesfoto stond de koning in het midden, met (voor de kijkers) links van hem premier Rutte en rechts van hem vicepremier De Jonge. De mannen hadden allemaal een blauw pak aan en bij de vrouwen overheersten de kleuren blauw, paars en rood.
Maar hebben velen het vandaag niet over de foto zelf, over de beëdiging of over de nieuwe kabinetsplannen. Nee, de discussie op sociale media gaat voor een belangrijk deel over de witte schoenen met bloemetjes van De Jonge en de gele jurk van minister van Defensie Bijleveld. Is dat dan echt zo noemenswaardig? "Die witte schoenen moet je gewoon echt niet aandoen!", vindt etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen.
De dresscode voor de bordesfoto is tenue de ville. Letterlijk betekent dat stadskledij. Deze stijl wordt vaak voorgeschreven bij bruiloften en openingen en is netjes, maar niet te chic. Tenue de ville wordt bij vrouwen vaak geassocieerd met lichte (pastel)kleuren en bij mannen met een effen blauw of grijs pak.
Maar mag dan niet iedereen dragen wat hij of zij zelf wil? Nee, zegt Van Ditzhuyzen. "De koning nodigt je uit, dus je moet gehoorzamen aan wat hij wil. Er was een kledingvoorschrift: tenue de ville. Zijn witte schoenen tenue de ville? Nee."
We hebben het nu over de schoenen van De Jonge, terwijl hij niet de hoofdpersoon is", zegt Van Dithuyzen. "Dat kan echt niet. Je staat er als groep en De Jonge trekt de aandacht", zegt Van Ditzhuyzen. "Best leuk als je een beetje lollig wil zijn, maar dit is niet iets om lollig over te zijn."
Alle mannen hadden op de foto een donker pak, een licht overhemd, een das, donkere schoenen en kousen tot hun knieën moeten dragen, gaat Van Ditzhuyzen verder. "Dat weten ze heel goed." Het is een bewuste keuze om voor deze dresscode te kiezen. "De kledingvoorschriften zijn er om een zekere eenheid te creëren. Hij valt er nu opeens buiten. Hij zet zichzelf heel prominent in beeld. Een verkeerd begin van zijn ministerschap."
De schoenen zijn ieder geval voer voor de fervent social media-gebruiker:
Ook Edwin Schimmer is het niet eens met de keuze van De Jonge. Hij is werkzaam voor de klassieke herenkledingwinkel van Hein Leverstein, F.G. van den Heuvel in Den Haag, en kleedde in het verleden al eens de koning. "Voor een formele gelegenheid kan je je niet 'losser' kleden. Je moet dan betrouwbaar overkomen: schoenen met bloemen komen niet betrouwbaar over."
Het is belangrijk wat de ministers dragen, want ze vertegenwoordigen Nederland, zegt Schimmer.
Het lijkt een ouderwetse kledingkeuze, maar de laatste jaren is er al van alles aan veranderd.
Tijdens de beëdiging waren de mannelijke ministers en staatssecretarissen gekleed in jacquet. Voor de bordesfoto hebben ze zich omgekleed. "Een jacquet lijkt een ouderwetse kledingkeuze, maar de laatste jaren is er al van alles aan veranderd. De hoge hoed en de handschoenen dragen ze niet meer. Ik ben 45, en dat is van ver voor mijn tijd", legt Schimmer uit.
En die gele jurk van Bijleveld dan? "Het is niet zo erg dat de jurk geel is, zolang hij leuk is. Als vrouw zou ik ook geen donkerblauw pak aantrekken. Ik vind het geel mooi", zegt Van Ditzhuyzen.
Bijleveld is een beetje klein, dus ze moet ook wel opvallen, vindt ze. "En de kleur is voor vrouwen bij deze dresscode minder strikt dan bij de mannen."