NOS NieuwsAangepast

'In Arnhem zijn ze aan het autootje pesten met de milieuzone'

Nederland verandert in een lappendeken van milieuzones, zegt Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club. "Het is een symboolmaatregel om de achterban te pleasen. Eigenlijk gewoon autootje pesten."

Staal reageert op het nieuws dat dieselauto's van voor 2004 vanaf volgend jaar het centrum van Arnhem niet meer in mogen. Arnhem hanteert hiermee de strengste norm van Nederland. In andere grote steden worden diesels van voor 2001 geweerd. "Alle milieuzones moeten hetzelfde werken in Nederland", zegt Staal. "Maar dat is alsnog de minst beste optie, wij zijn tegen álle milieuzones."

Want die regels werken in de praktijk niet, zegt Staal. "In de metingen zien we niet terug dat het werkt." De gemeente Arnhem heeft echter berekend dat door het weren van de ongeveer 800 oudere dieselauto's de uitstoot van roetdeeltjes met ruim 17 procent zou dalen. Fijnstof zou afnemen met 10 procent.

De milieuzone van Arnhem

Toch zijn er veel betere maatregelen te bedenken in plaats van milieuzones, gaat Staal verder. "Als het gaat om schone lucht werken andere maatregelen veel beter, zoals bijvoorbeeld streekbussen. Andere bronnen zijn veel vervuilender."

Volgens de Arnhemse wethouder van mobiliteit Geert Ritsema leven de bewoners in de binnenstad gemiddeld een jaar korter door de slechte lucht. "Die situatie kunnen wij als verantwoordelijke politici natuurlijk niet laten bestaan, en daarom grijpen we nu in."

Dat doen de politici alleen maar om de achterban tevreden te stellen: de maatregel werkt niet en kost ook nog eens geld, vindt Staal. "Dit moeten we niet doen. De burgers betalen voor het handhaven van die regelgeving. Er moet overal hetzelfde beleid komen, dan snappen we het ten minste."

Ik snap niet dat ze nog op de weg rijden, die oude diesels. Je ziet de roet walmen.

Autobestuurder

NOS-verslaggever Martijn Bink hield vandaag een aantal autobestuurders aan in Arnhem. "Ik snap niet dat ze nog op de weg rijden, die oude diesels. Je ziet de roet walmen", zegt een man. Een vrouw is blij dat er aan het milieu gedacht wordt. "Dat doe ik zelf ook, ik doe ook aan afval scheiden."

Een man is minder blij. "Nu moet ik een nieuwe auto gaan kopen, anders mag ik Arnhem niet meer in", zegt hij.

Oudere diesels mogen centrum niet meer in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl