ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een bezoek gebracht aan het Eemland, in de provincie Utrecht. Het paar maakte in het kader van hun streekbezoeken een tour langs Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten.

Het bezoek begon bij de historische Koppelpoort in Amersfoort. In het nabijgelegen Eemhuis trad het Amersfoorts Jeugd Orkest op en aansluitend sprak het koningspaar met bewoners over de invloed van het snel groeiende aantal inwoners op de identiteit van de stad.

Willem-Alexander en Máxima gaan langs in het Eemhuis in Amersfoort

"Ik woon zelf in een dorp", vertelt bewoner Ellen de Ridder na het gesprek. "Wij zijn ingebouwd door Amersfoort en zitten er nu strak tegenaan. Nu zijn we onderdeel van de stad. Ik heb het dorpse leven nog, maar kan ook gaan winkelen in Amersfoort. De koning en koningin waren heel geïnteresseerd in ons verhaal."

Daarna gingen de koning en koningin via Eemnes, waar ze met boeren praatten over de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid, per veerpont naar Bunschoten. Daar ontmoetten ze onder meer personeel van een zorg- en wooncentrum en een brasserie waar jongeren werken met een lichte verstandelijke beperking. Het streekbezoek werd afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg.

Het koningspaar legt ieder jaar een aantal streekbezoeken af. Ze doen dit om erachter te komen wat mensen in de regio bezighoudt. Begin dit jaar gingen ze naar Krimpen aan den IJssel in Zuid-Holland.

STER reclame