Koningspaar in Krimpenerwaard, dat weer vooruit kan kijken

ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vandaag een bezoek gebracht aan Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard in Zuid-Holland. In dit streekbezoek stond de kracht van de regio centraal.

Het koningspaar begon de dag in Krimpen aan den IJssel, waar ze verwelkomd werden door het publiek met bloemen en een schilderij. Op het gemeentehuis spraken ze met enkele burgemeesters over de herindeling van de regio: vijf gemeenten zijn in 2015 opgegaan in de nieuwe buurgemeente Krimpenerwaard.

Koningspaar bezoekt Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard

In aanloop naar de herindeling is er veel bestuurlijk gedoe geweest, vertelt verslaggever Karin Alberts. "De afgelopen tien jaar is er weinig van de grond gekomen in Krimpenerwaard. De herindeling is achter de rug en nu kunnen ze eindelijk weer de blik op de toekomst gaan richten."

Aan het begin van de middag reisden de koning en koningin door naar een gastenboerderij in Gouderak, gelegen in de polder. Daar praatten ze met agrariërs uit de regio over de toekomst van de landbouw.

Kaas maken

Het koningspaar wilde meer weten over de grote problemen met het veengebied. "De daling van de bodem was het belangrijkste thema. De bodem daalt er een centimeter per jaar. Naarmate er meer koeien lopen, worden de problemen voor de grond groter vanwege dat enorme gewicht."

Daarom worden boeren aangemoedigd om minder agrarisch te zijn en ander werk te doen. "Een boerin vertelde bijvoorbeeld dat ze nu kaas maakt en dat als streekproduct aan de man probeert te krijgen."

De koning en koningin dachten mee en gaven tips. "De koning zei dat het misschien beter was om als regio een etiket te ontwikkelen en daarmee naar de supermarkt toe te gaan. Op die manier kun je een schap opeisen voor de streekproducten van Krimpenerwaard."

Of ze dat nu gaat doen, is maar de vraag, zegt Albers. "De boerin knikte beleefd, maar ik denk dat ze niet heel veel anders kon."

1/8 ANP
2/8 ANP
3/8 ANP
4/8 ANP
5/8 ANP
6/8 ANP
7/8 ANP
8/8 ANP

Willem-Alexander en Máxima ontmoetten in Berkenwoude vrijwilligers van verenigingen en organisaties uit de gemeente. Zo maakten ze er een praatje met asielzoekers en hun taalmaatjes. In Bergambacht kreeg het koninklijk paar een rondleiding van een bedrijf dat trapliften produceert. Ze sloten het bezoek halverwege de middag af in het voormalige gemeentehuis van Bergambacht.

Het koningspaar legt ieder jaar een aantal streekbezoeken af. Vorig jaar gingen ze onder andere naar Noordwest-Friesland en West-Brabant.