NOS NieuwsAangepast

Diplomate Sigrid Kaag wordt nu zelf de baas

D66-minister Kaag vormt graag team met VVD'er Zijlstra

Topdiplomaat Sigrid Kaag (1961) is voorzien als de tweede minister op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De D66'er werkt sinds 1994 bij de Verenigde Naties. Op dit moment is ze nog speciaal gezant in Libanon (Unscol). Ze spreekt zes talen vloeiend, waaronder Spaans en Arabisch. Ze voert ook onderhandelingen in het Arabisch.

Kaag leidde tussen 2013 en 2014 de VN-missie in Syrië, die moest leiden tot de ontmanteling van chemische wapens. Ze noemde dat zelf een van de weinige geslaagde VN-missies in dat land. Ze heeft ook voor kinderfonds Unicef gewerkt. In 2016 won ze de Nederlandse Carnegie Vredesprijs. Voordat ze naar de VN ging werkte ze op het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij Shell in Londen.

Sigrid Kaag in Libanon tijdens een bijeenkomst over vluchtelingen uit Syrië, 2016

Als VN-diplomate zei ze tijdens de vluchtelingencrisis in Nieuwsuur dat er wel erg gemakkelijk wordt gedacht over de opvang van vluchtelingen in de eigen regio. "Het is niet redelijk om te verwachten dat landen in een regio waar de oorlog woekert de lasten blijven dragen", zei ze. Ze vond dat Europa meer opvang moest bieden."Dat is een morele plicht, maar het is ook een investering in de eigen veiligheid."

In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III, waar ze nu dus deel van gaat uitmaken, is opvang in de regio een punt. Er staat dat via een asielprocedure wordt bekeken of iemand veilig in een land in de regio kan worden opgevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl