Klimaatminister Wiebes (VVD) is 'eigenlijk dol op de Belastingdienst'

Eric Wiebes (1963) wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Van 2004 tot 2010 werkte hij al op het ministerie van Economische Zaken, als laatste in de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal.

Als wethouder van Amsterdam had Wiebes tussen 2010 en 2014 de portefeuille verkeer en vervoer, en ook luchtkwaliteit. In zijn nieuwe functie zal hij economische groei en industrie moeten zien te combineren met de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Wiebes werd op 4 februari 2014 staatssecretaris van Financiën, omdat zijn partijgenoot Weekers moest aftreden. Hij begon met een ambitieuze visie op een nieuw belastingstelsel, maar liep tegen de weerbarstige werkelijkheid aan van een overbelaste en slecht geleide Belastingdienst.

Eric Wiebes (l) en Mark Rutte in de Tweede Kamer ANP

Hij wilde een bezem over de zolder halen, zoals hij zelf zei, maar het liep anders. Bijna elke week moet Wiebes in de Tweede Kamer uitleg komen geven over weer een nieuw probleem, zoals de riante vertrekregeling waardoor ook ambtenaren weggaan die niet gemist kunnen worden.

Naaste collega's noemen Wiebes betrokken, veeleisend en intelligent. De klimaatorganisaties hebben ook vertrouwen in zijn inzet, want zij juichen zijn (terug)komst op Economische Zaken toe.

STER reclame